Druga večer Festivala održana je u subotu, 17.06.2023. godine na Trgu Portarata u Puli, na najljepšem mjestu i pozornici u Istri kod Zlatnih vrata.

Prisutne su pozdravili predsjednik NZBI Senad Pršić, zamjenica Gradonačelnika Grada Pule dr. med. Ivona Močenić, načelnik Općine Ključ, Nedžad Zukanović, načelnik Općine Marčana Predrag Pliško i predsjednica udruge HOMO za zaštitu ljudskih prava i sloboda te potpredsjednica Savjeta za nacionalne manjine RH u prethodnom mandatu Mirjana Galo.

Puni Trg Portarata ispunili su svi željni dobre pjesme ispunjeni emocijama pjevušili su sa izvođačima poznate sevdalinke.

Prezentaciju kulturne baštine Bosne i Hercegovine prezentirali su Ansambl „Bosana“ iz Zagreba, KUD „Naša mladost“ Ključ, zbor NZBI Istarske gondže, prof. Demir Krupić dok se svojom poezim predstavila Belma Omeragić iz Zagreba.

KUD „Naša mladost“ iz Ključ osnovano je 2006. godine te broji preko 100 članova podijeljenih u 5 grupa. Nositelji su Smotre narodnih igara i običaja, a u svojoj bogatoj povijesti mogu se pohvaliti nastupima diljem Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Turske i Švicarske i sada u Istri.

Folklorni ansambl je na internacionalnoj smotri folklora „Zvuci Evrope“ koji je održan 2009. godine u Mrkonjić gradu osvojio najveću nagradu za prikazanu igru na sceni, autentičnost i doživljaj igara, te dvije medalje  za očuvanje tradicionalne bošnjačke nošnje.  Na istom festivalu iste godine osvojio je treće mjesto u ukupnom plasmanu kao i  2010. godine drugo mjesto.

Ansambl „Bosana“ osnovala je 2002. godine Bošnjačka nacionalna zajednica u Zagrebu. U okviru Ansambla „Bosana“ djeluju Pjevački mješoviti zbor s 35 članova, te nekoliko solista – izvođača sevdalinki, uz pratnju instrumentalnog sastava. Na repertoaru zbora su sevdalinke i ilahije koje se izvode četveroglasno. Voditelj zbora je Ivan Buljan mag . mus., a voditelj orkestra Edin Džaferagić.

Ansambl je više puta učestvovao na manifestaciji „Kulturno stvaralaštvo nacionalnih manjina Republike Hrvatske“ koja se održavala u dvorani „Lisinski“ pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Važniji nastupi u inozemstvu su na III. Međunarodnom festivalu kulture i umjetnosti u gradu Sanli-Urfa, Turska 2007. i na „Baščaršijskim noćima“ u ljeto 2007. godine kada je Ansambl predstavljao BH dijasporu. Na Zeničkom proljeću 2013. godine zbor, orkestar i solisti su imali cjelovečernji koncert, a cjelovečernji koncert iste godine Ansambl „Bosana“ je imao u Luksemburgu. Zbor, orkestar i solisti su 2014. imali cjelovečernji koncert u Subotici, Republika Srbija. 2015. nastup na 9. kulturna mavrica Jesenic, Republika Slovenija. Ansambl je imao brojne nastupe i gostovanja u Republici Hrvatskoj: Zagreb, Rijeka, Zadar, Sisak, Pula, Buzet, Hrvatska Kostajnica, Dubrovnik, Gunja, Bjelovar te također u Bosni i Hercegovini: Cazin, Bihać, Lukavica, Tešanj, Brčko, Ključ, Tuzla, Zenica, Konjic, Sarajevo,Srebrenik, Teočak, Prijedor, Čelić, Velika Kladuša… Redovito sudjeluje na Smotrama folklornih amatera Grada Zagreba, gdje se uspješno valorizira njihov rad.

Ivan Buljan mag. mus. od veljače 2019. godine dolazi na mjesto umjetničkog voditelja Pjevačkog zbora ansambla „Bosana“ pri Bošnjačkoj nacionalnoj zajednici za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju s kojima bilježi uspješne nastupe.

Bila su ovo dvije čarobne večeri u kojima su brojni posjetitelji mogli uživati u čarima bosanskohercegovačke kulture, običaja i tradicije uz pjesmu sevdalinku te nezaobilaznu degustaciju tradicionalnih jela. Zahvaljujemo se svima koji su svojim nesebičnim radom omogući da se ovaj Festival održi.

Program je sufinanciran sredstvima iz državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH, Istarske županiju, Grada Pule, Općine Marčana, Općine Medulin i TZ Grada Pule.