U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, u petak 16.06.2023 godine  na trgu Kod malina na vitar u Medulinu otvoren je 18. Festival bošnjačke kulture u Istri. Druga večer Festivala održana je u subotu 17.06.2023. godine na Trgu Portarata u Puli.

Posebnost ovog velikog, punoljetnog Festivala je i u nekoliko dodatnih razloga, a to su Festival bošnjačke kulture u Istri dio je programa obilježavanja 30 godina djelovanja i postojanja Općine Medulin, a kroz ovaj program obilježeno je i postojanje i djelovanje Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske (BNZH) čija je Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre aktivna članica i jedna od pokretača i osnivača BNZH.  Iz ovog razloga BNZH snima film koji će biti prikaz dosadašnji rad i djelovanje BNZH.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na području Istre Istre djeluje 28 godina, a sada već 18. godinu održava Festival bošnjačke kulture u Istri. Kroz ovaj program čuvamo našu kulturnu baštinu, a cilj nam je da se i naši sugrađani upoznaju sa našom kulturom, običajima i tradicijom. Naš Festival inače je putujući, odnosno održava se i u drugim gradovima, a posebnost ovog Festivala je u tome što se održava na otvorenom i to iz razloga da bi se svi osjećali dobrodošlo. Tradicionalno, završnica Festivala bošnjačke kulture u Istri održava se krajem godine u Puli.

Kako je svrha i cilj Festivala očuvanje i promocija bosanskohercegovačke kulture, običaja i tradicije tako je i povezivanje i upoznavanje sa lokalnim stanovništvom, ali i mali doprinos turističkoj ponudi grada ili općine. Osim toga cilj i želja je i povezivanje sa Bosnom i Hercegovinom.

Ovom prilikom gost Festivala bio je načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović koji je sa načelnikom Općine Medulin Ivanom Kircem održao sastanak na kojem su razgovarali o izazovima i razvoju općina Medulin i Ključ.

Festival su svečano otvorili predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac.

Predsjednik Senad Pršić zahvalio se na dugogodišnjoj potpori koju Općina Medulin pruža NZBI dugi niz godina, dok je načelnik Općine Medulin Ivan Kirac naglasio  je kako je ponosan što Bošnjaci pokazuju i imaju priliku pokazati svoju kulturu u Općini Medulin te kako će Općina Medulin uvijek podržavati programe i aktivnosti nacionalnih manjina.

Otvorenje 18. Festivala bošnjačke kulture u Istri održano je na najljepšoj kulisi u Medulinu, Kod malina na vitar (Mlin na vjetar), a u bogatom kulturno umjetičkom programu koji su organizatori pripremili kroz ljepotu sevdalinki proveo nas je novoosnovani zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Istarske gondže, Tamburaški sastav Bedem i Bihaća, dok je ljepotu i raznovrsnost narodnih nošnji,  igara i plesova prezentiralo KUD „Naša mladost“ Ključ.

Program su pratili domaćin načelnik Općine Medulin Ivan Kirac,  zamjenica župana Istarske županije Jessica Aquavita, načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović i pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i ostale etničke skupine Tea Batel te mnogobrojna publika koja je uživala u bogatom kulturno – umjetničkom  programu.

Kroz pjesmu sevdalinku Kad ja pođoh na Bembašu, Moj dilbere, Zvjeda tjera mjeseca i Sejdefu majka buđaše, Šehidski rastanak i Ne klepeći nanulama koju su pjevušili okupljeni na Trgu kod Malina na vitar proveo nas je novoosnovani pjevački zbor NZBI Istarske gondže, što znači pupoljak ruže, a zbor je izraz  želje članova za promocijom naše baštine kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku kako u Puli i Istri, tako van granica kako bi se prezentirala i promovirala sredina iz koje dolazimo. Inicijator osnivanja zbora je predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić i tajnica Mirela Čaušević, a zbor vrijedno radi pod vodstvom Ane Orsag, a zbor čine dugogodišnje članice Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.

Posebni gosti Festivala bili su i Tamburaški sastav Bedem koji već 8. godinu djeluje u Bihaću, njegujući sevdah, tamburašku, starogradsku muziku kao i ostalu ugodnu muziku za slušanje. Od osnivanja, 2014. godine pa do danas održali su 460 nastupa, predstavljajući svoj grad u Italiji, Hrvatskoj, sudjelovanjem na različitim koncertima, tv emisijama, filmskim i tamburaškim festivalima. Bili su gosti na koncertima Bjelog dugmeta, Alena Islamovića, Halida Bešlića, Harisa Džinovića, Amire Medunjanin, a svojim repertoarem su pratili i velikana filmske scene Radu Šerbedziju. Scenu su djelili zajedno nastupajući s Ninom Badrić,Kićom Slabincem,Nenom Belan,Žakom Houdekom i Nives Celzijus,i mnogim drugim.U Bihaću su organizirali sedam internacionalnih smotri tamburaša,sa učešćem od preko 300 tamburaša iz Rumunije,Slovenije,Hrvatske,Crne Gore,Srbije i BiH. Dobitnici su plakete Kulturnog centra Bihać za razvoj kulturnih sadržaja grada.

Izvor teksta: (Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre)