U zagrebačkom Kulturno informativnom centru Ambasade Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj (KIC BiH), u četvrtak, 19. listopada 2023. otvorena je retrospektivna izložba grafika i video uradaka “ŽivotOtisak” umjetnika, grafičara i profesora Dževada Hoze, djela iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i privatne zbirke obitelji Hozo.

Na svečanom otvorenju izložbe uzvanike je pozdravio Zoran Perković, direktor KIC-a i ministar savjetnik za kulturu Veleposlanstva BiH u Hrvatskoj. Uz izaslanika Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Domagoja Kneževića pozdravio je i uvažene predstavnike diplomatskog kora, među kojima su bili veleposlanici Finske – Kalle Johannes Kankaanpää, Turske – Yavuz Selim Kiran, Sjeverne Makedonije – Milaim Fetai.

Ambasadorica BiH u Hrvatskoj Elma Kovačević Bajtal poručila je da je ova izložba dio razvojne suradnje između prijateljskih država Hrvatske i Bosne i Hercegovine koju treba još više unapređivati ne samo na području kulture već i mnogo šire.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović naglasio je da ovaj izložbeni prostor KIC-a BiH, nekadašnji atelje kipara Dušana Džamonje, postaje centar buduće suradnje između Hrvatske i BiH, kako na području likovnosti, tako i književnosti, glazbe i ostalih umjetnosti, pri čemu Umjetnička galerija BiH koja djeluje već sedam desetljeća daje svoj doprinos.

Kustosica izložbe Ivana Udovičić istaknula je da je u KIC-u BiH izložen presjek radova Dževada Hoze kroz cikluse, od onih ranih iz 1960-ih do ratnih radova, zaključno s 1995. Nakon grafike, već u poznim godinama svog života, Hozo je prešao na medij videa, navela je Udovičić, koji su također izloženi.

Među izloženim slikama, izloženi su Hozini radovi koji tematiziraju prošlost BiH, monumentalnu plastiku, nišane, nadgrobne spomenike, a tu su i slike iz ciklusa “Povratak“, “Strašila, “Ecce Homo Ludens“, „Sarajevske pasije“ te ciklus “1001 noć“ iz 1995. kojega je stvarao boraveći u ratno vrijeme u Sarajevu.

Uz izaslanika Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Domagoja Kneževića na svečanosti su bili i veleposlanici Finske, Turske, Sjeverne Makedonije: Kalle Johannes Kankaanpää, Yavuz Selim Kiran,  Milaim Fetai.

Dževad Hozo (10. 5. 1938. Užice – 20. 12. 2020. Sarajevo). Gimnaziju je završio u Bihaću 1957. godine poslije čega upisuje Studij povijesti umjetnosti u Beogradu, koji je prekida sljedeće godine i upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani gdje je završio diplomski i postdiplomski studij. Poslije diplome 1963. godine upisao je specijalizaciju grafike kod profesora Rike Debenjaka. Za vrijeme studija boravio je u Parizu i Poljskoj, a kasnije u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Maroku i Švicarskoj. Od 1966. u statusu je slobodnog umjetnika do 1973. godine kada je postao voditelj Katedre za grafiku na novoosnovanoj Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Radio je na oblikovanju programa Collegium Artisticuma i napisao rukopis o grafičkim tehnikama, koji je kasnije (1988.) objavio pod naslovom „Umjetnost multioriginala – kultura grafičkog lista“ u izdanju Prve književne komune Mostar. Riječ je o kultnoj knjizi s područja grafike, koja je imala samo jedno izdanje u pet tisuća primjeraka, na više od 700 stranica i 745 umjetničkih reprodukcija i 106 ilustracija. Godine 1981. postao je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Inspiraciju je Hozo pronalazio u prošlosti, u materijalnoj baštini i u tekstovima Maka Dizdara i Ive Andrića. Samostalno je izlagao više od četrdeset puta, a grupno sudjelovao na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim izložbama. Dobitnik je niza nagrada za grafiku na prestižnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Godine 2009. Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika donijelo je odluku o proglašenju Zbirke umjetničkih djela Dževada Hoze u Muzeju Unsko-sanskog kantona u Bihaću nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

 

Snimanje, montaža, sinkronizacija: Srećko Brdovčak Mac