U srijedu 03. svibnja 2023. godine, u organizaciji Istarske županije, na Trgu slobode u Poreču, održan je 8. Festival multikulturalnosti. Festival multikulturalnosti je prezentacija specifičnosti nacionalnih manjina koje djeluju u Istarskoj županiji te su se ovom prilikom predstavile udruge osam nacionalnih manjina. Sudjelovali su: Slovensko kulturno društvo „Istra“; Makedonsko kulturno društvo Istarske županije „Sv. Kiril i Metodij“; Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre; Društvo perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“; Srpski kulturni centar u Istri; Udruga Roma Istre; Udruga Albanaca Istarske županije; Mađarsko kulturno društvo „Moricz Zsigmond“; KUD „Bosna“ Istarske županije i Makedonski kulturni forum. Ovom prilikom predstavili su se kroz pjesmu, ples i narodna kola, te izložbe i degustaciju tradicionalnih jela

Festival multikulturalnosti održava se uoči Dana Europe, a Upravni odjel za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine bio je zadužen za organizaciju programa Festivala.

Prisutne su pozdravili Istarski župan Boris Miletić i domaćin gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Inače, zadnje dvije godine Festival je postao putujući, budući da se održavao i u drugim gradovima u Istri, a prošle godine održan je u Rovinju.

Ovom prilikom, mi iz Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, prisjetili smo se kako je Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre upravo na ovome trgu u Poreču, s pokojnim/rahmetli predsjednikom NZBI Ogranak Poreč prof. Jusufom Šehanovićem, prije 10 godina, odnosno 2013., na ovom istom trgu održala 8. Festival bošnjačke kulture u Istri.

Voditeljica programa je Nacionalnu zajednicu Bošnjaka Istre najavila sljedećim riječima: „Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre (NZBI) na čelu sa predsjednikom Senadom Pršićem krovna je udruga iz koje je proizašla inicijativa o izradi strategije za snažnije povezivanje trajno naseljenog bošnjačkog stanovništva na istarskom području. Argumentirano možemo zaključiti da velika zasluga u djelovanju na očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta bošnjačkog stanovništva na istarskom prostoru pripada upravo Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre, koja je jedna od najstarijih udruga nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj i upravo ove godine obilježava 28 godina djelovanja. Novoosnovani pjevački zbor Istarske gondže, što znači pupoljak ruže, izraz je želje članova za promocijom naše baštine kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku, kako u Puli i Istri, tako van granica kako bi se prezentirala i promovirala sredina iz koje dolazimo.

Prvih pet Festivala multikulturalnosti održani su u Puli i to u Titovom parku, a Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre jedan je od inicijatora održavanja Festivala.

Na ovogodišnjem 8. Festivalu multikulturalnosti Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre predstavila se sa svojim zborom Istarske gondže. Zvuci sevdalinki: Kad ja pođoh na Bembašu, Moj Dilbere i Sejdefu majka buđaše razlijevali su se punim porečkim trgom, a okupljena je publika uglas pjevala s našim zborom.

Bio je to čaroban trenutak u kojem su svi okupljeni odjeveni u tradicionalne nošnje pjevali sevdalinku, a pohvale Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre, i zboru Istarske gondže prštale su sa svih strana.

Program je završio nezaobilaznim zajedničkim spletom kola u kojem su se igrala kola svih gore navedenih nacionalnih manjina.

Foto: Mirela Čaušević