Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre s predsjednikom Senadom Pršićem i Nacionalna zajednica Bošnjaka Bujštine Umag s predsjednicom Mimom Borić zajednički su u Umagu, u kazališnoj dvorani „Antonio Coslovich“, 1. 3. 2023. godine obilježili Dan nezavisnosti BiH.

Čestitke povodom Dana nezavisnosti BiH uputili su gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić i predsjednica Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine Umag, Mima Borić.

Program je otvoren stihovima Abdulaha Sidrana „Mora“ u izvedbi Emire Tutmić i stihovima Azera Zahića „Sa strancem o Bosni“ u izvedbi Enise Buljubašić.

U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupio je zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre „Istarske gondže“ i zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Bujštine Umag „Gajret“. U završnom dijelu programa zborovi su zajednički otpjevali jednu od najljepših pjesama posvećenih BiH „Da te volim, duša zna, draga moja BiH“ autora Ismeta Kurtovića.

Istog su dana ujutro predstavnici Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na mornaričkom groblju u Puli položili vijenac palim Bošnjacima koji su izgubili živote u Prvom svjetskom ratu. Vijenac je položen na spomen obilježje koji su prije šesnaest godina tamo postavili Bošnjaci Pule i to obilježje je ujedno i dokaz naše prisutnosti na ovim prostorima, kao i da su naši preci pokopani na posebnom dijelu groblja sukladno svojim vjerskim uvjerenjima i običajima. Polaganje vijenca na spomen obilježje upravo na 1. mart bila je prilika da se oda počast našim precima, ali i da se naglasi važnost Dana nezavisnosti BiH.

Foto: Mirela Čaušević