Pored promocije knjige “Stari gradovi Bosne i Hercegovine” koja je održana u atriju HKD na Sušaku u sklopu programskih aktivnosti bošnjačkih asocijacija za Primorsko-goransku županiju, organiziran je i zabavni dio programa u Domu hrvatskih branitelja na Viškovu, zamišljen tako da se kroz niz različitih aktivnosti Bošnjaci prisjećaju Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine pa je i bio naslovljen “Domovina u mom srcu”.

Kroz ovaj i slične programe iskazujemo veliku zahvalnost svima onima koji su najzaslužniji što danas imamo državu i što možemo obilježavati Dan nezavisnosti BiH. Prvi mart spada među pet najznačajnijih datuma u milenijskoj historiji BiH. Prvi datum je 949. godina u kojoj je bizantijski car Konstantin Porfirogenet objavio djelo “O upravljanju carstvom” gdje se prvi put u pisanom historijskom izvoru navodi postojanje zemlje Bosne. Drugi datum je 29. august 1189. godine kada je poznati vladar Bosne Kulin ban izdao povelju kojom se dubrovačkim trgovcima garantirala sloboda kretanja. To je najstariji bosanski državni dokument napisan na starobosanskom jeziku i bosančicom. S pravnog aspekta može se konstatirati da je ova povelja rodni list bosanske državnosti i neoboriv dokaz da je Bosna u 12. stoljeću imala uređenu državu. Treći datum je 25. novembar 1943. kada je na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a obnovljena državnost. Četvrti datum je 1. mart 1992. kada se na demokratskom referendumu preko 64 posto građana izjasnilo za nezavisnu i suverenu BiH. Peti datum je 22. maj 1992. godine kada je Republika BiH primljena u punopravno članstvo UN-a.

Nositelj programa je bilo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Općine Viškovo uz suorganizaciju KUD-a “Sevdah” Rijeka, Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata-Ogranak Rijeka i Predstavnika bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice.

Pročelnik ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc je u svom izlaganju pozdravio sve prisutne u ime župana PGŽ Zlatka Komadine, i svima čestitao.

Programu su još nazočili i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije Muhamed Muratagić, počasni predsjednik Sabora bošnjačkih asocijacija Hrvatske Mehmed Džekić, predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata-Ogranak Rijeka Jusuf Brković, predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva Nafa Delimehić i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović.

U zabavnom dijelu programa nastupili KUD “Sevdah” iz Rijeke i pjevački zbor „Behar“, Denis Beganović o bosanskom jeziku, Ana Marija Žilić, književnica Sakiba Harčević i vokalno instrumentalni sastav „Aferim“.

Predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović je u ime Grada Crikvenice i svoje osobno ime učesnicima programa uručio zahvalnice i prigodne poklone.

 

Foto: Denis Beganović