U Rijeci, u BNZ zaPGŽ, sa popuštanjem mjera donešenih radi COVID-19, nadoknadili smo propušteno i napravili dosta velikih programa i obilježili naše praznike na najljepši mogući način.

Tako je već u 3.-em mjesecu obilježen Dan nezavisnosti BiH tribinom u Gradskoj vijećnici na kojoj su gostovali prof.dr. Ivo Komšić i prof.dr. Hadžem Hajdarević.

Nakon tribine imali smo priliku vidjeti program koji se odvijao u HKD-u na Sušaku, na kojem su uz naš MPZ “Sevdalije” i folklornu grupu “Riječki biseri” nastupali i članovi drugih nacionalnih manjina te obogatili naš program i s nama proslavili naš praznik.

 

U danima lijepog nam Ramazana, nastavili smo naša druženja u džamijskim prostorijama uz zajedničke iftare, a 07.05. u prostorijama BNZ-a  obilježen je Ramazanski Bajram u organizaciji Koordinacije bošnjačkih asocijacija PGŽ-a, svečanim programom i druženjem na kojem su nam zapjevale naše članice zbora i uz kolo nas zabavile naše cure iz folklora.

Svojim dolaskom su nas počastili glavni riječki imam Hidajet Hasanović, predsjednik Vijeća grada Zagreba Armin Hodžić te gosti iz Bosne.

Sve naše članice su dobile poklone, a naš predsjednik Rasim Alijagić je Arminu Hodžiću uručio zahvalnicu za donaciju Udruzi.

 

Koordinacija bošnjačkih asocijacija PGŽ-a organizirala je i tribinu “Na nama je da pamtimo” u Kongresnoj dvorani Islamskog centra u Rijeci za Dan bijelih traka u znak sjećanja na žrtve Prijedora, Kozarca i doline Sane.

Okupljeni su se noseći na rukama bijele trake prisjetili nemilih događaja iz 1992. godine i dana 31. svibnja, kada je nesrpskom stanovništvu, Hrvatima i Bošnjacima naređeno da izvjese bijele plahte na svojim kućama te stave bijele oznake oko svojih rukava.

Za 3176 žrtava među kojima je 102 djece, otklanjana je dženaza i položeno 30 ruža za 30 godina od toga dana.

U pripremljenom programu sudjelovali su gosti iz Bosne i Hercegovine Merima Čačić koja je održala tribinu te iznijela svoja osobna svjedočanstva, sarajevski povjesničar Nihad Kreševljaković predstavio je program Modul Memorije, a autorica Admira Fazlić predstavila je knjigu “Čovjek i fotografija: Fikret Alić, čovjek iza žice Trnopolja”.

fotografije: Amela Alijagić

 

Mpz “ Sevdalije” i folklorna skupina “Riječki biseri” imali su nastupe u Sisku , u HKD-u , Bošnjačkoj u Rijeci i na Kastvu povodom Dana državnosti BiH te su gostovali u Rovinju i Labinu.