U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjan, u subotu 06.08.2022. godine održan je Festival Bošnjačke kulture u Vodnjanu, točnije u Galižani, pitoresknom istarskom mjestu nadomak Vodnjana. Ovakva vrsta susreta, druženja Bošnjaka održava se drugu godinu za redom na području Galižane, a posjetitelji nisu skrivali ooduševljenje programom i gostima koji su nastupali u programu. Program se održao na otvorenom kako bi se svi osjećali dobrodošlima, istaknula je voditeljica programa Isabela Muflizović.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjan zahvalio se prisutnima na dolasku, te naglasio potrebu održavanja ovakvih programskih sadržaja, kako se običaji i tradicija ne bi zaboravili te naglasio obvezu prenošenja običaja i tradicije na mlađe naraštaje. Zahvalio se i Izvršnom odboru NZBI koji je svojim nesebičnim radom pomogao da se ovaj program održi upravo u njihovom mjestu. Zahvalu je uputio i Savjetu za nacionalne manjine RH i Gradu Vodnjanu koji su prepoznali napore i njihov rad u očuvanju bošnjačke kulture.

Prisutnima se obratio i predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI) Senad Pršić te je naglasio da je NZBI pružala i da će uvijek pružati podršku na očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine kroz programske sadržaje.

Inače, Nacionalna zajednica Bošnjaka Vodnjan djeluje već petnaest godina, a u proteklih par godina njihovi programski sadržaji postali su prepoznatljivi i izvan Vodnjana.

Raskoš narodnih nošnji, te bogatstvo narodnih igara i plesova predstavili su KUD „Đulistan“ iz Labina i KUD „Kršanski ljiljani“ iz Kršana.

KUD Đulistan (u prijevodu vrt s ružama) osnovan je 2013. godine, okuplja članove svih dobnih skupina. Kroz tradicionalne igre i plesove čuva naše običaje i tradiciju od zaborava, a okupljanjem mladih osigurava čuvanje tradicije i u budućnosti. Od osnutka do danas društvo se može pohvaliti nastupima po Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Makedoniji i Češkoj. Predsjednica KUD je Mirela Karić, dok je voditeljica Ervada Hevešević. Društvo je ostvarilo suradnju s priznatim i cijenjenim umjetničkim rukovodiocem i koreografom ansambla igara i pjesama na Akademskom kulturnom centru Univerziteta u Sarajevu, Rifetom Kulićem Fikanom.

KUD Kršanski ljiljani njeguje folklornu tradiciju Bošnjaka već dugi niz godina, a počeci sežu od 2010. godine kada je društvo i osnovano. Od tada je kroz društvo prošlo puno igrača i članova koji se mogu pohvaliti nastupima u Istri, diljem Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Makedonije dok je jedan od najznačajnijih nastupa ostvaren 2019. godine na Internacionalnom festivalu folklora u Pragu. Predsjednik društva je Esad Čolić, a voditeljica Ervada Hevešević. Stručni suradnik je koreograf Rifet Kulić Fikan iz Sarajeva. Društvo se predstavilo sa Spletom bošnjačkih igara.

U drugom dijelu programa nastupio je sastav koji je izvedbama sevdalinki i bosanskih narodnih pjesama oduševio preko 500 prisutnih sugrađana. Po reakcijama mnogobrojnih prisutnih ova ljetna večer bila je večer za međusobno bolje povezivanje i uvažavanje sa željom da se ovakve programske aktivnosti češće održavaju.

Program je sufinanciran sredstvima Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Vodnjana.

fotografije: Mirela Čaušević