U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u subotu 26.11.2022. godine održan je 17. Festival bošnjačke kulture u Istri koji je sigurno jedan od najstarijih Festivala nacionalnih manjina u Istri. Tradicionalno, završna svečanost Festivala bošnjačke kulture u Istri održava se u Puli i to krajem godine.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na tom području djeluje već 27 godina, a sada već 17. godinu održava Festival bošnjačke kulture u Istri. Kroz ovaj program čuvamo našu kulturnu baštinu, a cilj nam je da se i naši sugrađani upoznaju s našom kulturom, običajima i tradicijom. Festival je inače putujući, odnosno održava se i u drugim gradovima i općinama u Istri u kojima djelujemo.  Osim ovog programa Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre organizira simpozije, znanstvene skupove, izložbe fotografija itd.

NZBI-e je davne 1995. godine osnovana sa ciljem stvaranja čvrstog oslonca za povezivanje trajno naseljenog bošnjačkog stanovništva na istarskom području u očuvanju  i njegovanju bogate kulturne baštine. Vrijedna inicijativa nacionalno osviještenih pojedinaca ostvarena je 1995. godine s predsjednikom Senadom Pršićem koji u istoj funkciji još uvijek vrlo aktivno doprinosi afirmaciji Udruge.

Iz bogate i brižljivo vođene raznovrsne dokumentacije o radu NZBI-e može se zaključiti da se njezina značajna uloga ogleda kroz razne kulturne manifestacije i u trajnoj  povezanosti s domicilnim stanovništvom, ali i matičnom domovinom Bosnom i Hercegovinom. U realizaciji ovih veoma zahtjevnih programa potrebno je znanje i stalni angažman. Stoga, veliku zaslugu u ovom volonterskom radu imaju predsjednik struč. spec. oec. Senad Pršić i tajnica Mirela Čaušević, dipl. iur.

Programom kroz pjesmu sevdalinku poveli su nas ansambl KUD Osman Džafić iz Prijedora, zbor Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Istarske gondže, a raskoš i bogatstvo  narodnih nošnji te tradicionalne igre i plesove prezentiralo nam je KUD Osman Džafić iz Prijedora. Dokaz da nas kultura spaja  pokazali su naši gosti na Festivalu KUD Ulika iz Fažane.

Festival Bošnjačke kulture u Istri je doprinos multikulturalnosti Istre, ali i tamošnjoj kulturnoj sceni općenito.

Prisutne su pozdravili predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić istaknuvši da smo na program Festival bošnjačke kulture u Istri posebno ponosni te da kroz ovakve manifestacije našu kulturu čuvamo od zaborava, njegujemo i prezentiramo  građanima s ciljem da što se bolje upoznamo, a time i što bolje i razumijemo.

Župan Istarske županije Boris Miletić istaknuo je prednosti Istre, a to su međusobno uvažavanje i tolerancija što su postulati građana te županije. Gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić u svom je govoru spomenuo kako je pročitao dosta knjiga bosanskih autora te se uvijek oduševljavao brojnim mostovima koji nas spajaju. Predstavnici Županije i Grada istaknuli su da će i Grad i Županija dati  podršku Nacionalnoj zajednici Bošnjaka Istre koja sve ove godine neumorno radi na očuvanju kulturne baštine.

Program je otvoren recitacijom „Sa strancem o Bosni“ autora Azera Zahića koju je prožela istinskim emocijama dugogodišnja članica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Enisa Buljubašić.

KUD Osman Džafić iz Prijedora ove godine obilježava veliki jubilej, naime kulturno umjetničko društvo djeluje 50 godina.  Neizmjerna volja entuzijasta i članova te želja da se održi kultura i tradicija naroda BiH vodila ih je kroz mnoga teška vremena. Ratne godine su zaustavile njihov rad na 10 godina, ali već povratkom prvih članova u Prijedor rad je ponovno pokrenut.

Drugo teško vrijeme je vrijeme korone čije posljedice osjećaju  i danas. Odlazak mladih je također jedan od velikih izazova s kojima se susreću dugi niz godina, ali oni se nikad ne predaju i iz svakog teškog vremena izađu još jači.

Danas društvo broji oko 100 članova u svojim sekcijama zborskim, folklornim, muzičkim, dramskim i recitatorskim. Tjedno održe i do 8 proba što u ovom vremenu nije malo. Tokom proteklih godina gostovali su širom svijeta, obišli su mnoge skandinavske zemlje, prešli Evropu i dio Azije, veliki broj balkanskih zemalja a posebni nastupi su upriličeni u gradovima BiH, posebice gradu Prijedoru.

Njihov cilj je promovirati kulturu i tradiciju naroda BiH kroz igre i pjesme, te se predstavljanjem običaja i kulturne baštine trude kroz svoj rad  isti entuzijazam prenijeti i na nove generacije.

KUD „Ulika“ osnovan je u studenom 2011. godine. Predsjednica KUD-a je gđa Mirjana Radišić Ružić. Zbor su osnovale žene entuzijasti, radi želje za promoviranjem  istarskog folklora i melosa te istarskih običaja i tradicije.

Iako su isključivo žensko kulturno-umjetničko društvo, jer kako kažu „naši Istrijani ne žele tancati i kantati s nama na raznim kulturnim manifestacijama“, one uz sve poteškoće nastavljaju sa svojim radom, kako bi pridonijele promociji i prezentaciji istarske tradicije, običaja, folklora i pjesme.

Broje oko 40 članova, ali aktivnih članica koje rade u folklornoj i pjevačkoj grupi ima 20-tak. Nadaju se da će moći osnovati i dječju grupu, kako bi se stečene i naslijeđene kulturne vrijednosti našeg kraja i dalje njegovale.

Bila je ovo zaista posebna večer za Nacionalnu zajednicu Bošnjaka Istre, jer naime, uz mnogobrojne nagovore krenuo je s radom i zbor NZBI koji smo od milja prozvali Istarske gondže (pupoljak ruže). Predanost i rad prezentirani su kroz sevdalinke: „Kad ja pođoh na Bembašu“, „Sinoć ja i moja kona“, „Ne klepeći nanulama“  i „Zvijezda tjera mjeseca“ koje su zaista razgalile srca i ugrijale duše svim slušateljima koji su pomno pratili izvedbu.

Oko prezentacije tradicionalne bosanskohercegovačke kuhinje potrudile su se vrijedne članice Ramiza Vugdalić, Jasna Malagić, Džehva Huremović, Elmasa Kavgić, Mirsada Zukić, Medina Sejfo, Fatima Kurdić, Ifeta Huskić, Jasmin Šehić, Isabela Muflizović, Mira Vrlazić, Ljiljana Eldić i Fazila Mustafić koje su nam nesebično pripremile tradicionalna jela te su se tako na stolu našli bureci, sirnice, zeljanice, krompiruše i slične delicije, a od slastica baklava, hurmašice, ružice…

Program 17. Festivala bošnjačke kulture u Istri održan je uz financijsku podršku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule, Općine Marčana, Općine Medulin i Turističke zajednica Grada Pule.

fotografije: Mirela Čaušević