U razdoblju od 12. do 16. listopada ove godine u Zagrebu je održan Festival „5 dana Sarajeva u Zagrebu“ u organizaciji Udruge za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH. Zaista je to festival u pravom smislu riječi, jer svojim širokim i kvalitetnim programom to i potvrđuje. Primjerice, ove godine imali smo priliku uživati u bosanskohercegovačkom filmu, glazbi, likovnosti i umjetnosti općenito.

S obzirom da je ove godine jubilarna deseta godišnjica svim prijateljima festivala koji su dali značajan doprinos dodijeljene su posebne nagrade. Nagrada je sadržavala „sve što treba“ kako je to na otvorenju festivala prilikom uručivanja naglasio naš Ismet Efendić, glavna i odgovorna osoba ovog uspješnog programa. Naime, Efendić, poznatiji kao Ićo, prijatelj je i suradnik naše Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, te prva osoba ovog festivala. Zahvaljujući prije svega njemu ovaj festival ima svoju tradiciju i kvalitetu.

Uz Udrugu za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH, koja je uz HKD Napredak te gradove Zagreb i Sarajevo glavni organizator festivala, mnoge druge organizacije podržale su ovaj program. Tako je već treću godinu zaredom jedan od suorganizatora i Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Zahvaljujući aktivnom sudjelovanju Zajednice i dosadašnjem doprinosu, jedan od 10 dobitnika posebne nagrade koja sadrži „sve što treba“ je i prof. dr. Sead Berberović, dugogodišnji predsjednik Zajednice, a sada njen potpredsjednik. Kako je naglasio Ićo, prof. Berberović je dao znatan doprinos realizaciji ovoga festivala.

Svečano otvorenje festivala bilo je 12. listopada u Klovićevim dvorima gdje je upriličen prigodan program na otvorenom. Nakon uvodnih obraćanja i dodjeljivanja nagrada koji su protekli u svečanoj ali i izuzetno opuštenoj atmosferi, program su koncertom „Sve ove godine“ uveličali Boško Jović na gitari, Mario Rašić na basu i Bruno Philipp na klarinetu.

Potom je otvorena izložba plakata, crteža i ilustracija Dejana Slavuljice. Naravno, nastavak druženja nije mogao proći bez bosanske pite i slastica. Tako je u iznimno opuštenoj, ali i svečanoj atmosferi otvoren festival.

Sljedećih dana, festival se odvijao u zagrebačkoj Kinoteci, KIC-u te u Bogovićevoj ulici u centru Zagreba ispred Napretkovog kulturnog centra.

Još jednom i ovim putem želimo zahvaliti na mogućnosti da sudjelujemo u ovome programu te najavimo kako ćemo i dalje rado biti partneri ovoga festivala.

Foto: Ognjen Karabegović