Dan nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježen je 2. listopada 2021. kojim je ponovno pokazana kultura dijaloga i snaga različitosti. Dan nacionalnih manjina prvi put je u ovoj županiji održan 2016. godine uz Svjetski dan raznolikosti, a ovogodišnji je povezan uz Europski dan jezika koji se obilježava 26. rujna.

Prigodni program održan je na varaždinskom Trgu kralja Tomislava, u kojem su specifičnosti svoje nacionalne manjine pokazale albanska, bošnjačka, romska, slovenska i srpska nacionalna manjina. Manjine su pokazale svoju kulturu i naslijeđe te svojim programom približili većinskom stanovništvu svoju tradiciju, običaje i sve ono što ih čini manjinama.

Predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Salko Ikanović, koji je ujedno i predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Varaždin i Varaždinsku županiju, bio je domaćin i organizator ovoga događanja.

Bošnjačku nacionalnu manjinu na pozornici su predstavili ansambl „Bosana“ i orkestar Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Kao i uvijek do sada, svojim su izvedbama pokazali raznolikost bošnjačke kulture za što su nagrađeni gromoglasnim pljeskom. Predstavili su se pjesmama Zemlja Tvrtka i Kulina bana, Bosno moja, Đela Fato, Zvijezda tjera mjeseca, Na prijestolju sjedi sultan.

Organizatori se nadaju kako je to tek početak ovakvih zbivanja uživo uz kvalitetnu podršku grada Varaždina i Varaždinske županije koji su ovime još jednom istaknuli važnost multikulturalnosti i kvalitete zajedničkog života nacionalnih manjina i većinskog stanovništva.

Foto: Adis Keranović