Bili smo na prvom okupljanju odnosno prvoj probi Forum kazališta. Riječ je o inicijativi mladih aktivista okupljenih u Omladinskom kulturnom centru Islamskog centra u Zagrebu.

Prema riječima Hakije Demirovića: „Projekt nije klasični aktivizam već projekt Bošnjačkog kulturno umjetničkog društva “Sevdah” Zagreb koje ima dugu tradiciju. Također ovo je i prvi projekt ovoga tipa sufinanciran sredstvima Europske unije koja su dodijeljena nekoj bošnjačkoj udruzi. Što se tiče mjesta okupljanja i održavanja samih probi to je Omladinski klub muslimana.“

Iznenadila nas je konstruktivna atmosfera, spremnost na dijalog, te odlučnost da se pokrene aktivnost koja može otvoriti vrata lijepim druženjima, kazališnim predstavama, putovanjima, novim prijateljstvima, razvijanju demokratičnog duha, pa i demokracije same.

Anisa Zahirović, koja će voditi radionice, prezentirala je ranija iskustva ove inicijative, te prezentacijom naglasila ključne momente.

U igri su dakle izvođači i publika. Akteri igraju likove koje odaberu odnosno koje zajednički dogovore. U središtu pozornosti uvijek je neka vrsta sukoba, neki socijalni, društveni, ekonomski, religijski ‘prišt’ koji se može ‘istisnuti’ tako da ga se stavi kao predmet kazališnog čina.

Publika je tu da prati odnos nasilnika i žrtve, a prema spremnosti i mogućnostima i uključi se u dijalog. Publika može predložiti i rješenje. U tom smislu riječ je o pokušaju interakcije i približavanja kazališne igre igri terapeutskog karaktera.

Za suosjećanje koje je Forum kazalištu iznimno važno upravo je kazališna forma ona platforma na kojoj se to suosjećanje može stvoriti, izazvati i razvijati. Mogućnost promjene očigledno je uporišni stav ove grupe. Trenutno je stanje ono koje uvijek može biti dorađeno, popravljeno, osviješteno…

Forum kazalište je ozbiljna igra, igra u najljepšem smislu riječi. Pokušaj je to da se iniciraju i žive promjene, da se odgovori na bolne teme naše suvremenosti, da se u naše živote unese tračak optimizma. Kroz vježbe, rasprave, pokuse, zajednički rad na scenariju, druženja i nastupe – stvarat će se nova razina svijesti o problemima koji su svuda oko nas ali u nama. Oblik je to približavanja stvarnosti kroz igru i izazivanje svojevrsne društvene odnosno grupne katarze.

Nakon kratkog druženja ostalo nam je samo poželjeti im uspjeh i pozvati njihove vršnjake da se uključe u ovaj zanimljiv projekt.