U dvorani Bošnjačke nacionalne zajednice u Zagrebu, u četvrtak, 9. ožujka 2023. predstavljena je knjiga Zemine Suljanović „Tkaljo moja tiha“. Uz autoricu, knjigu su pred prepunom dvoranom, predstavili Tuga Tarle te recenzentica Fikreta Muslić, a glazbeni dio programa ispunili su članovi zbora i orkestra Ansambla „Bosana“. Knjigu, kojoj je ovo drugo javno predstavljanje, 2020. godine objavio je Grafis iz Cazina, grafički dizajn izveo je Refik Suljanović, a recenzije su napisale Fikreta Muslić i Belma Imširević – Durić.

Autorica Zemina Suljanović ispisala je svjedočenje o strašnom zločinu, silovanju njezine tada petnaestogodišnje majke Feride, gluhonijeme nedužne djevojke. Zemina se rodila i odrasla u drugoj obitelji, a njezina majka umire od srčanog udara s nepunih 19 godina.

„Kada sam, zbog težine tereta, tragajući za istinom o mami Feridi, o sebi, izgubila snagu, posustajala o dokučivanju svega što se izdešavalo, odlučila sam da razgovaram sa advokatom. Rekao mi je da pišem. Poslušala sam ga i zapisivala ono što su mi drugi govorili“, piše Zemina Suljanović.

„Autobiografska je to ispovijed, o putu teškom i dugom do spoznaje o sebi i majci, kroz sve ono što je tijekom odrastanja slušala kao tihu priču rodbine, komšiluka, ljudi u selu – sve do dokučivanja istine“, rekla je nastavnica Fikreta Muslić, recenzentica knjige. Prema njezinim riječima, surova je to, a istinita priča o djevojčici rođenoj činom silovanja njezine maloljetne majke, o ljubavi i nedostatku ljubavi prema kćeri i prema unuci.

„Čestitam autorici na skupljenoj hrabrosti, snazi da napiše ovaj rukopis. Iskreno se nadam, da se na neki način oslobodila tereta koji je nosila u sebi cijelog života. Nadam se da će svako onaj, do koga dođe ovo djelo, dobro razmisliti o svojim postupcima, unaprijediti kvalitetu svog života, života u svojoj zajednici i imati drugi pogled na svijet s one druge strane“, zapisala je u recenziji Belma Imširević – Durić.

Riječ je o teretu koji je Zemina nosila više od trideset godina, o šutnji kojom je bila okružena svih tih godina, ali je istodobno bila prihvaćena i voljena u drugoj obitelji s njihovih devetoro djece.

„Svoju životnu priču u knjizi posvetila sam svojim dvjema mamama, majci Feridi koja me je rodila i majci Hanki koja me je othranila“, kazala je Zemina Suljanović.

Godinama je skupljala hrabrost da njezina priča ugleda svjetlost dana i kako kaže „knjiga je opomena onima koji su krivi za smrt moje majke, nitko nije kažnjen, ali će morati odgovarati za svoja djela pred Bogom i to me tješi“.

U knjizi je zapisala: „Nekada sam željela znati ko je moj otac. Danas ne. Nije vrijedan pomena. Neka ga peče savjest… Moje djetinjstvo i moj život su sehara mojih uspomena na drage ljude koji su mi omogućili da budem ovo što sam danas… Da je moja majka živa, bila bi slična mnogim drugim ženama od šezdesetak godina. Bila bi majka prava svojoj četrdesetčetverogodišnjoj kćerki i najbolja nena njenim sinovima. Cijeli život nosim teret u duši bez krivice, a ni upoznala je nisam. Dušu ću svoju samo djelimično rasteretiti, posvećujući joj ovu priču. To je moj dug, moje uzdarje.“

Zemina Suljanović rođena je 31. decembra 1976. u Velikoj Kladuši. Osnovnoškolsko obrazovanje stekla je u osnovnoj školi „25. novembar”, a srednju poljoprivrednu školu, zanimanje prehrambeni tehničar u Drugoj srednjoj školi Velika Kladuša. Bavi se porodičnim biznisom od 2018. godine. Članica je Ženskog gradskog hora „Tono Hrovat” Velika Kladuša. Sa suprugom i trojicom sinova živi u  Ponikvama, Velika Kladuša.

Fotografije: Ognjen Karabegović