Dobrodošli su svi bez obzira na širinu osmijeha!

 

Naziv je to nove radionice naše likovne umjetnice i voditeljice Alme Medić, održane u subotu, 20. svibnja 2023. u dvorani Bošnjačke nacionalne zajednice u Zagrebu, u terminu od 17 do 19 sati. Na radionicu su bila pozvana djeca od 3 do 14+ godina.

 

Koliko je do sada Alma održala radionica?

Nakon nekoliko radionica održanih u Zagrebu, u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, ovo je druga po redu ove godine, gdje se nastavlja rad prema planu i programu u kojem se na početku pripovijeda jedna od bajki kao motivacija, zatim se u razgovoru s djecom daju smjernice kako i što bi nacrtali vezano za likove iz priče, što im se najviše svidjelo te postoje li neki primjeri iz njihova neposrednog okruženja koji možda liče ili podsjećaju na karakteristike opisanih događaja. Dok se razvijaju sličice u mašti, svako dijete ima svoj način rada, tempo i djelovanje na samu površinu papira.

 

Koja je bila tema ove radionice i kako je išlo?

Tema rada ove radionice se odnosila na bajku Karakol je gol, autorice Tatjane Pokrajac-Papucci i riječ je o odrastanju puža Karakola koji se otisnuo u prilično nesigurnu avanturu napuštajući sigurnost doma i obitelji. Za takvu temu idealno je vrijeme proljeća kada su vrtovi i travnjaci puni raznolikih puževa, ježeva i drugih životinjskih zajednica koje dijele isti prostor. Svi gotovi radovi se spremaju na karton koji predstavlja dijelove zidina dvorca da bi se na kraju spojili u jednu kompoziciju.

 

Što djeca najviše vole raditi?

Djeca, ovisno o uzrastu, najviše vole izraziti neke svoje unutarnje zamisli i ideje, pozorno upijaju priču i tijekom razgovora dolaze do zaključaka koji ih odvode i dalje od teme koja se spominje. U odnosu na doživljaj slobodno sami odabiru motiv kojim će se izraziti te isto tako i tehniku kojom će se koristiti. U opuštenoj atmosferi, bez utjecaja odraslih, pokazuju svoje unutarnje stanje, potaknuti pričom pronalaze neke nove svjetove mašte i zbilje.

 

Koja je dobrobit tih radionica za djecu?

Poanta ovakvih radionica jest da ih se opusti, oslobodi nekih strogih pravila i potakne na spontanu reakciju. Kako je riječ o mješovitim uzrastima i djeci koja dođu u posjetu rodbini a služe se nekim drugim jezicima, zanimljiva je komunikacija koju uspostavljaju kroz rad i pomaganje ukoliko je riječ o predškolcima. Bude tu i prijatelja i rodbine koji se i inače često druže pa je time atmosfera za nekoliko nijansi življa.

Cilj ove radionice jest izazvati maštu, potaknuti kreativnost, motoriku istovremeno prateći i izrađujući likovni rad. Najvažnije u svemu jest druženje i razmjena iskustava, pribora i komunikacija na zdravim osnovama koje umjetnost pruža.

 

Ukratko o Almi Medić

Alma Medić je slobodna umjetnica koja već dugi niz godina kroz rad sa djecom, mladima i odraslima razvija svoj likovni svijet, pružajući usvojeno znanje u interakciji s polaznicima. Smatra da je aktivno djelovanje s kvalitetnim sadržajem i umijeće prijenosa bitno za doprinos zajednici pa samim time valjan primjer jednog od programa koji se nudi. Najveća nagrada i priznanje su dječji osmjesi i dojmovi koje izraze na završetku rada.

Dječji osmijesi se nisu mjerili, jer bili su svi široki i blistavi. Radost na licima djece nešto je što se ni sa čim ne da usporediti, izmjeriti.