Sretan Svjetski dan Roma!
Bahtalo Satemesko dives e Romengo!

Svjetski dan Roma, 8. travnja obilježava se u čast jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma, prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu. Na kongresu su donesene važne odluke o romskoj zastavi, himni, zajedničkom jeziku Roma i odlučeno je da se pripadnike romskog naroda ubuduće naziva „Romima”, (naziv Rom na romskom jeziku doslovno znači čovjek!), kako bi se izbjegao naziv „Ciganin” koji je kroz povijest poprimio negativne konotacije.

Romska zastava od tada službeno ima dvije boje: plavu kao nebo i zelenu kao travnata zemlja, a u sredini se nalazi crveni kotač koji je simbol migracija i putovanja romskog naroda.

Za službenu himnu proglašena je pjesma „Đelem, đelem“ (Gyelem, gyelem; Idem, idem).

Prvi kongres Roma rezultirao je i proglašenjem jedinstvenog, službenog jezika Roma, romani chib, što je omogućilo povezivanje raznih varijanti i narječja romskog jezika na lokalnim i nacionalnim razinama, te izvan nacionalnih okvira pojedinih država u kojima Romi žive. Također, tom prilikom se pažnja skrenula i na potrebu da se zadrži i očuva jezično bogatstvo ostalih romskih jezika i narječja.

Što se tiče službenog određenja i proglašenja Svjetskog dana Roma, to se desilo godine 1990. na 4. Svjetskom kongresu Roma održanom u Poljskoj, gdje je odlučeno da se za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu proglasi 8. travanj, dan kad je otvoren 1. kongres Roma u Londonu godine 1971.

Ove odluke označile su novi razvojni trenutak za sve Rome svijeta zato što su omogućile ujedinjavanje i zajedničku političku borbu Roma za svoja prava na globalnoj razini.

U Zagrebu je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana Roma održano u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 5. travnja. Datum je pomaknut s 8. travnja da se ne bi preklapao s preduskrsnim danima i Uskrsom koji je ove godine bio 9. travnja.

Već 3. travnja u okviru obilježavanja Svjetskog dana Roma u galeriji Romskog edukacijsko-kulturnog centra Kali Sara u Zagrebu upriličena je večer romske kulture, uz otvorenje izložbe te glazbeni program. Uz stalni postav galerije, otvorena je izložba pod naslovom „Tragovima romske kulture- zaslužni među nama“.

Ideja je bila da se predstavi ljude koji su doprinijeli znanosti, kulturi, politici, sportu, da se pokaže njihov doprinos svjetskoj kulturi i baštini, razvoju. Riječ je o značajnim umjetnicima iz Hrvatske ali i svijeta (i živima i sad već mrtvima) koji su nedovoljno poznati, ili za njih mnogi znaju ali ne znaju da su Romi.

Na događanju su bili prisutni gosti iz Međunarodne romske unije IRU/International Roman Union, nevladine organizacije koja je aktivna na području prava Roma i 12 članova užeg kabineta iz raznih zemalja svijeta, Latvije, Švedske, Poljske, Rusije, Italije, Rumunjske, Bugarske, Njemačke, Makedonije, Moldavije i Španjolske. Oni su bili gosti Saveza Roma Kali Sara.

Uoči Svjetskog dana Roma predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je izaslanstvo Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, Međunarodne romske unije te saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

Na sastanku su uz ostale sudjelovali: predsjednica Saveza Roma u RH Suzana Krčmar, ujedno i potpredsjednica Parlamenta Međunarodne romske unije, predsjednik Međunarodne romske unije Normund Rudevičz i predsjednik Parlamenta Međunarodne romske unije Stanislaw Stankiewicz. Uz predsjednika Vlade prisustvovali su potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Centralna svečanost je održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSB) u Zagrebu. Prisustvovalo je preko 300 ljudi a njima su se obratili predsjednik RH Zoran Milanović, Luka Korlaet kao izaslanik gradonačelnika Tomaševića, Anja Šimpraga kao izaslanica predsjednika vlade, Željko Reiner, potpredsjednik sabora, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednica Saveza Roma RH i potpredsjednica Parlamenta IRU-a Suzana Krčmar, predsjednik IRU-a Normund Rudevičz i predsjednik Parlamenta IRU-a Stanislaw Stankiewitz. Na toj svečanosti Savez Roma Kali Sara već tradicionalno dodjeljuje godišnje nagrade: dodjeljuje ih zaslužnima za doprinos i integraciju romske zajednice u hrvatsko društvo, poboljšanje životnih uvjeta i osnaživanje romskog identiteta kroz očuvanje jezika, kulturne i tradicijske baštine.

Nagrade se dodjeljuju prema kategorijama: zaslužnim pojedincima, institucijama, veleposlanstvima, jedinicama lokalne samouprave, tvrtkama i udrugama, te svima s kojima savez Roma Kali Sara godinama surađuje.

U povodu 15. obljetnice rada Saveza Roma u RH „Kali Sara“ godišnje nagrade uručene su ministrici kulture i medija dr. sc. Nini Obuljen Koržinek, pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter i članu Uprave JANAF-a Vladislavu Veselici.

Na svečanosti, u kulturnom dijelu programa svoja autorska djela svirao je umjetnik Santino Spinelli sa sinom Genarom Spinellijem.

Na sastanku proširenog kabineta IRU (Međunarodne romske unije) koji je prilikom obilježavanja Svjetskog dana Roma održan u Središnjoj knjižnici Roma u Republici Hrvatskoj doneseni su zaključci o standardizaciji zelene, plave i crvene boje korištene na zastavi romskog naroda za tisak i digitalne sadržaje, zaključak o izgledu i boji logotipa Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripenu, što je za Rome istog značaja kao što je holokaust za Židove, – crveni kotač s bodljikavom žicom, dan se obilježava 2. kolovoza, te zaključak o izgledu i boji logotipa Svjetskog dana romskog jezika – kotač i pero, dan se obilježava 5. studenog.

U Savezu Roma Kali Sara u provedbi je istraživanje o romskim velikanima, jer – nemoguće je da Romi, kao najbrojnija manjinska grupa na svijetu bez svoje matične zemlje, uz Židove koji su također brojni ali sad imaju svoju zemlju, nije ostvarila ništa čime bi obogatila svjetsku kulturu, da nisu ostavili nikakvog traga u svijetu. Uvriježeno je da se Rome prepoznaje kao socijalne probleme, veže ih se uz prošnju, krađe, kriminal svakakve vrste, gleda kao ljude koji stalno traže nekakvu pomoć i žele živjeti na tuđ račun, a to je shvaćanje prvenstveno opterećeno predrasudama. Bilo bi nemoguće da u svjetskoj povijesti nisu ostavili nikakvog drugog traga. Romi su oduvijek bili izvrsni zanatlije (kovači!/ u povijesti su se plemena nazivala po zanatima kojima su se bavili), kompozitori, glazbenici. Romska glazba nadahnula je mnoge svjetske umjetnike: Brahmsa, Liszta, Bartoka.

Danas postoji i mnoštvo mladih umjetnika Roma. Na Venecijanskom bijenalu unatrag nekoliko godina postoji poseban Romski paviljon. Prije su Romi bili predstavljeni u okviru drugih nacionalnih paviljona zemalja iz kojih dolaze, a sad imaju svoje posebno mjesto na međunarodnoj razini.

U Romskom kulturno-edukacijskom centru Kali Sara naglašavaju da su izložbe, predstavljanja, događanja vezana uz romsku kulturu i predstavljanje doprinosa Roma svjetskoj baštini itekako potrebni, jer Rome se uglavnom generalizira na osnovi predrasuda. Potrebno je predstavljanje njihovih djela za koja malo tko zna, što i jest važna zadaća ovog centra. Potrebne su i manifestacije posvećene romskoj kulturi, njihovoj prisutnosti i vidljivosti na međunarodnom planu.

Prema popisu stanovništva iz 2022. godine u Hrvatskoj živi 17 980 Roma, što iznosi 0.46% ukupnog broja stanovništva.

Prilikom zagrebačkih događanja u okviru Svjetskog dana Roma istaknuto je da se u Hrvatskoj provodi politika izgradnje uključivijeg društva za pripadnike romske nacionalne manjine, financiraju se brojne mjere i projekti kojima se potiče kvalitetniji život Roma u Hrvatskoj. Također se provode programi kojima se potiče obrazovanje, zapošljavanje te njegovanje kulture Roma. Na sastancima održanim tom prilikom u Zagrebu predstavnici Međunarodne romske unije i Saveza Roma „Kali Sara“ te saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuli su da je Hrvatska primjer dobre prakse u kontekstu razvoja poticajnog okruženja za romsku zajednicu, čime pridonosi njenom kvalitetnijem položaju i u Europi.

 

Santino Spinelli poznati je romski umjetnik koji živi u Italiji, osnivač je i predsjednik kulturne udruge Thèm Romano (Romski svijet). Godine 2001. izabran je za jedinog predstavnika Italije u parlamentu Međunarodne romske unije (IRU). Predavao je romski jezik i kulturu na Sveučilištu u Trstu a kasnije i na Politehničkom sveučilištu u Torinu. Godine 2003. Parlament IRU-a imenovao ga je veleposlanikom romske kulture i umjetnosti u cijelom svijetu, a 2007. imenovan je potpredsjednikom IRU-a. On je nacionalni predsjednik federacije FederArteRom i glasnogovornik. Spinellijeva pjesma “Auschwitz” ugravirana je na spomenik Sintima i Romima ubijenim tijekom nacističkog razdoblja. Spomenik se nalazi u blizini Bundestaga u Berlinu.