Kada je snažan potres zatresao Baniju, među prvima se odazvala nama prijateljska država Turska i poslala veliki broj opremljenih kontejnera za smještaj ljudi koji su ostali bez krova nad glavom. Njihova pomoć i solidarnost s našim stanovništvom bila je jedna od najznačajnijih donacija. Republika Turska je uz nas od našeg osamostaljenja jer je prva priznala nezavisnu Hrvatsku pa je svaka prilika da pomognemo turskom narodu naša ljudska i građanska obaveza.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva često sudjeluje u humanitarnim akcijama pa je tako organiziralo i “Poetsko-glazbeni susret” u dvorani boćarskog doma Slavko Stanić na Kastvu.

Susretu su se odazvali mnogobrojni glazbenici i književnici, ali i predstavnici društveno-političkog života, kako županije tako i drugih gradova, općina i manjinskih zajednica i mnogobrojna publika koja je uživala u kvalitetnom zabavnom programu. Red pjesme, red poezije odlična je kombinacija za dobru zabavu.

Predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva pozdravila je sve prisutne i pozvala da se svatko u skladu sa svojim mogućnostima odazove akciji prikupljanja novčanih sredstava za potresom pogođena područja Turske. Podsjetila je prisutne na veliku solidarnost turskog naroda kod potresa koji je ne tako davno zahvatio i Hrvatsku.

U ime Grada Kastva obratila se predsjednica Gradskog vijeća Grada Kastva Mirela Smojver, a u ime župana PGŽ Zlatka Komadine prisutnima se obratila voditeljica njegovog ureda Ermina Duraj.

Nakon toga su nastupili: predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović, pjesnikinje Sakiba Harčević i Snježana Segon te književnica Anđa Jotanović.

U glazbenom dijelu nastupili su: Voljen Grbac, Vivien Galletta, Damir Maras, Anita Kos, Jasna Sandalj, Miroslav Pasariček, Miodrag Zajc, Tea Vučak, Magdalena Pavlić, Gabriela Antonac, te voditelj Vokalno-instrumentalnog sustava “Aferim” Miroslav Mamuza sa sevdalinkama.

Tijekom ovog humanitarnog programa prikupljeno je 500 € za potresom pogođena područja Turske.

 

Foto: Denis Beganović