Kad su se stvari događale, većina u BNZH je smatrala (s razlogom) da tu stvar treba prepustiti Preporodu. Vrijeme je međutim prolazilo, a djelatnost snažnog Preporoda iz dana u dan je kopnila. Podsjećamo i ovim tekstom (pisanim u vrijeme pojavljivanja problema) na neriješeni status ove institucije, a posebno Ismeta Kurtovića i Bulbula

Kad je svojevremeno ‘koordiniranom akcijom’ novoupisanih članova Preporoda na mjesto predsjednika izabran Ervin Jahić, mnogi su s nevjericom i sa skepsom govorili o tom nedemokratskom činu preuzimanja jedne udruge. Osobno u početku nisam bio upoznat s načinom na koji je to provedeno pa sam se odazvao i jednom novogodišnjem druženju u Preporodu gdje sam s Jahićem dogovorio da Preporod bude institucija koja će od Savjeta za nacionalne manjine zatražiti sredstva za snimanje pjesme Palestina.

Nakon što su stvari izbile na površinu odustao sam naravno od mogućnosti da tako izabran predsjednik meni određuje gdje bih trebao odraditi neko gostovanje (u sklopu aranžmana za dobivena sredstva). S tim su se složili i Enes Kišević i Ismet Kurtović i Safiudin Alimoski kao najvažniji članovi grupe Zefir. Smatrao sam da nije potrebno dizati nekakvu buku jer je bila riječ tek o sredstvima za snimanje jedne pjesme.

No ovih dana sličan se scenarij ponovio. Predsjednik je promijenio bravu, dao otkaz tajnici, zakazao polutajnu skupštinu (nedjelja u 18 sati) i to sve s namjerom da odabere sebi podobno novo članstvo, organizira novi zbor pod starim imenom, izbaci dosadašnjeg voditelja zbora Ismeta Kurtovića, izabere novi Glavni i novi Nadzorni odbor. Da bi se stvar kamuflirala odluči predsjednik smijeniti i samoga sebe.

Da je samo otišao još bi mu se moglo i vjerovati. Ali sebe je smijenio nakon što je smijenio sve nepoćudne članove Preporoda, članove Glavnog i Nadzornog odbora (skrivajući se iza činjenice da nepoćudni nisu bili redoviti u plaćanju članarine). Na stranu činjenica da ni sam predsjednik u tome nije bio redovit ili to što za rad udruge 25 ili 40 kuna godišnje od jednog člana ne znači gotovo ništa u odnosu na sredstva Savjeta za nacionalne manjine – predsjednik je pronašao ‘kvaku’ kako naći razlog za tajnost skupštine i promjenu naroda u Preporodu.

Nelegitimnost Jahićevih odluka vidljiva je iz svemira. Nije sazivan Glavni odbor. Taj odbor nije obaviješten o propustima tajnice kojoj se dao otkaz (koja je trenutno na bolovanju), a član Nadzornog odbora nije niti htio ući na polutajnu skupštinu jer ju je sam smatrao nelegalnom.

Koja je poruka učinjenoga? Dragi Bošnjaci, udružujte se u udruge nacionalnih manjina jer će vaš rad jednom dobro doći čovjeku koji ima ambicije koje nadilaze nacionalnu manjinu. Radite na zboru 25 godina jer će to nekom predsjedniku jako dobro doći kad se odluči izbaciti članove i voditelja zbora a zadržati ime i sredstva koja su došla na temelju rada izbačenih ljudi. Dragi Bošnjaci, Nadzorni odbor služi da se promijeni ukoliko se ne slaže sa samovoljom predsjednika. Glavni odbor nije potreban jer u predsjednika ‘ima Ferari u glavi’ pa on može voziti sam.

Ovo što se događa nažalost nije izolirani slučaj. Utoliko i Savjet za nacionalne manjine mora reagirati. Riječ je o uzurpiranju položaja predsjednika, nasilnom mijenjanju brave, izbacivanju članstva iz udruge, nepoštivanju niza statutarnih odluka. Konačno riječ je o neviđenoj bahatosti osobe koja sebe smatra pjesnikom.

Očigledno ili ni pjesnici više nisu ono što bi trebali biti ili je ovdje riječ o instrumentaliziranom slagatelju riječi u formu pjesme.

Ovih su se dana, kako se to obično kaže, zapalile društvene mreže od čuđenja nad bahatošću Ervina Jahića. Objavljeni tekstovi i kratki komentari to najbolje ilustriraju. Poslat ćemo naravno i zamolbu Jahiću da nam pojasni svoje stavove i sve što je napravio. Nekako međutim ne vjerujemo da će mail do predsjednika stići. Vrata su naime zaključana.