19. prosinca 2022. u 19 sati u dvorani Zagrebačkog kazališta lutaka, već tradicionalnom mjestu ovog događanja, održan je koncert pod nazivom „Nitko da ne dođe do prijatelj drag“, u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. To je već 14. susret manjinskih i većinskih kulturnih društava koji želi promovirati očuvanje identiteta i održavanje međusobnih kontakata. Geslo Nitko da ne dođe do prijatelj drag, rečenica je pjesnika Ivana Gorana Kovačića koja jednako kao i na Goranovom proljeću, pjesničkoj manifestaciji utemeljenoj 1964. godine u spomen na velikog pjesnika koja se održava svake godine u Lukovdolu, u Gorskom kotaru, kraju iz kojeg je Kovačić potekao, upućuje na razumijevanje, zbližavanje ljudi. Ovom kulturnom manifestacijom se želi doprinijeti očuvanju etničkog i kulturnog identiteta nacionalnih manjina, unapređenju tolerancije i multietničkog povezivanja u sredini u kojoj svi živimo i radimo.

U protekle dvije godine koncert se zbog pandemije virusom Covid-19 nije mogao odvijati na uobičajeni način. 2020. uopće nije održan dok je 2021. bio ograničen broj mjesta u dvorani. Ove je godine konačno bilo sve kao što je bilo u godinama prije pandemije i koncert je održan u punom sjaju.

Na ovogodišnjem je događanju također bilo obilježeno 20 godina djelovanja Ansambla „Bosana“.

Sudjelovali su:

Ženska pjevačka skupina „Ezerki“, etno sastav koji djeluje pod okriljem Hrvatsko-makedonskog društva, Ansambl tradicijske glazbe Muzičke akademije Zagreb, te Pjevački mješoviti zbor, solisti i orkestar ansambla „Bosana“ Zagreb.

Koncert je realiziran uz financijsku potporu iz Državnog proračuna Republike Hrvatske putem Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

fotografije: Ognjen Karabegović