U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, u subotu 8.10.2022. godine u hotelu Park Plaza Histria, održan je simpozij Bosna i Hercegovina, prošlost, sadašnjost i budućnost, Daytonska BiH vs ZAVNOBIH.

Kada spomenemo Bosnu i Hercegovinu, prvo što nam padne na pamet je trenutna kaotična politička situacija, rat devedesetih, genocid i milijuni raseljenih.

No, Bosna i Hercegovina nije samo to, Bosna je mnogo više od toga. Bosna i Hercegovina je spoj kultura, različitih religija, a slobodno možemo reći da je religijski tolerantna i čak, prva i jedina oficijelno multireligijska država na tlu Europe! Na području Bosne i Hercegovine oduvijek su živjeli razni narodi i nacije koji su područje Bosne i Hercegovine stvorili specifičnim prostorom za život te su uključivost, tolerantnost i suživot oduvijek bili temelji za ravnopravnost svih naroda koji čine jednu državu.

Simpozij je okupio brojna poznata imena i poznavatelje prilika u Bosni i Hercegovini, kao što su poznati bosanskohercegovački novinar i kolumnist Zlatko Dizdarević, hrvatski novinar, TV reporter i savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, Tomislav Jakić, prof.dr.sc. Sead Berberović, prof.dr.sc. Sead Alić i mr.sc. Aida Muradbegović.

Simpozij se održao tjedan dana nakon općih izbora u BiH i njihove uzavrele atmosfere, te su se izlagači posebno osvrnuli i na rezultate izbora i općenito stanje u Bosni i Hercegovini. Teme simpozija bile su: BiH između ZAVNOBiH-a i Daytona (I što sad?) Tomislava Jakića, Post izbori u BiH Zlatka Dizdarevića, Kako i zašto smo olako izgubili Republiku Bosnu i Hercegovinu, prof.dr.sc. Seada Berberovića, Eurobosanski kontekst prof.dr.sc. Seada Alića i BiH dijaspora sa posebnim osvrtom na Istru, mr.sc. Aide Muradbegović

Moderator simpozija poznati glumac i jedan od osnivača udruge HOMO koja se dugi niz godina bavi zaštitom ljudskih prava Igor Galo pročitao je emotivne tekstove koje su pripremili Tomislav Jakić i Zlatko Dizdarević, a koji su bili spriječeni prisustvovati na simpoziju.

Bosna i Hercegovina može se promatrati kao nerješiv problem, ali i kao rješenje, posebno ako se imaju na umu činjenice o često dobrim odnosima naroda kroz povijest. Jedan od zadataka naših istraživanja je i u skidanju zavjesa s takvih pozitivnih slučajeva na kojima se gradila prepoznatljiva multikulturalnost Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić naglasio je da je ideja simpozija bila okupiti znanstvenike iz različitih područja te sučeliti različite pristupe i orijentacije. Naime, svako jednostrano prikazivanje situacije neće pomoći nego će eventualno pripomoći stvaranju još većeg jaza između nacija, političkih orijentacija, religija…

Svi radovi bit će objavljeni u Bošnjačkoj pismohrani i Bošnjačkom glasu.

Program je sufinanciran sredstvima iz  Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH i Istarske županije.

fotografije: Mirela Čaušević