U subotu 29. 10. 2022. održan je, koliko je meni poznato, jedini znanstveni skup o knjizi Žurnalizam razarač čovečanstva koju je Dževad Sulejmanpašić objavio u tiskari Gaj u Zagrebu 1936 godine. Knjizi je dakle trebalo više od 85 godina da bi bila primijećena i stručno valorizirana. Da nije problem u knjizi nego u nekim okolnostima pokazala su izlaganja i zanimljive diskusije na simpoziju.

Bošnjačka nacionalna zajednica uz pomoć Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Zagreba, Centra za filozofiju medija i Instituta za medije, te Instituta Ibn Sina iz Sarajeva upriličila je naime znanstveni dijalog o ovom Sulejmanpašićevom djelu u prostorijama u Ilici 54 u Zagrebu. Simpozij je u potpunosti uspio, a organizatorima bi jedina zamjerka mogla biti to što nisu predvidjeli više vremena za razmjenu mišljenja. Teme su se otvarale, a Sulejmanpašićeve teze bile su dovoljno provokativne za konstruktivna suprotstavljanja, sugestije, osporavanja, dvojbe, iznenađenja…

Osnovna ideja je bila kritički valorizirati uglavnom prešućenu pa i nepoznatu knjigu, te stvoriti pretpostavke da se prikupi dovoljan broj znanstvenih radova za monografiju o ovom gotovo nepoznatom a iznimno interesantnom i značajnom djelu. U tome se gotovo u potpunosti uspjelo, tako da je sada na djelu prikupljanje petnaestak tekstova o Sulejmanpašiću, te prikupljanje dodatnog dokumentarnog materijala koji bi trebao monografiju učiniti još interesantnijom.

Do kraja godine očekuje se izlazak ove monografije, koja će zajedno s već otisnutim reprintom Sulejmanpašićeve knjige činiti zaokruženu cjelinu. Pretpostavka je svih organizatora da će ovo dvoknjižje naći svoje mjesto u svakoj edukacijskoj ustanovi koja u svom programu ima propitivanje medija. Za studije novinarstva, politologije, komunikologije, PR-a, teologije ili psihologije, ovaj će se ‘komplet’ pokazati sjajnom dodatnom literaturom.

Pretpostavka je to da se u doglednoj budućnosti pojave i doktorati o pojedinim aspektima Sulejmanpašićeva djela. Dževad Sulejmanpašić to zaslužuje. Ova će monografija to dokazati