U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre u petak i subotu, 24. i 25. lipnja 2022. održan je 17. Festival bošnjačke kulture u Istri koji je, kao i ranijih godina, održan na otvorenom, na trgu kod Malina na vitar u Medulinu te na Portarati, jednom od najljepših trgova u Puli.

Festival Bošnjačke kulture u Istri doprinos je multikulturalnosti Istre, ali i kulturnoj sceni općenito, kao i turističkoj ponudi, jer zbivanja na otvorenom poput ovoga prati i veliki broj posjetitelja Istre.

Program kroz sevdalinke otvorili su: ansambl Šadrvan iz Rijeke i gosti kulturno-umjetničko društvo Gradačac iz BiH, koji su približili djelić kulturne baštine Gradačca kroz tradicionalne igre i plesove te domaća kulturno-umjetnička društva Đulistan iz Labina, Kršanski ljiljani iz Kršana i profesor harmonike Demir Krupić iz Sanskog Mosta.

Prva večer festivala održana je u Medulinu, a prisutne su pozdravili zamjenik gradonačelnika Pule, Bruno Cergnul i u ime općine Medulin, Gianni Bužleta, dok su podršku događanju svojim prisustvom pružili i načelnici općina Ključ i Sanski Most iz BiH.

Drugoga dana festivala, brojne goste i posjetitelje u Puli, pozdravili su: Senad Pršić, predsjednik Nacionale zajednice Bošnjaka Istre, Mirjana Galo, potpredsjednica Savjeta za nacionalne manjine RH, Jessica Aquavita, zamjenica župana Istarske županije, Bruno Cergnul, zamjenik gradonačelnika Grada Pule, Nedžad Zukanović, načelnik Općine Ključ te Faris Hasanbegović, načelnik Općine Sanski Most.

Kulturno umjetničko društvo „Gradačac“, dragi gosti na ovom festivalu, djeluje od 2001. godine i nastoji čuvati tradiciju, kulturu i običaje svih naroda koji žive na ovom području Bosne i Hercegovine.

Glazbeni ansambl Šadrvan iz Rijeke djeluje od 2013. godine pri kulturnom društvu Bošnjaka i prijatelja BiH. U ansamblu muziciraju glazbenici iz različitih dijelova BiH (Sarajeva, Zenice, Travnika, Prijedora, Brčkog, Odžaka), raznih nacionalnosti, povezani ljubavlju prema BiH, sevdahu i glazbi. Aktualni sastav čine Senko Čuljević (solo gitara), Darko Selak (ritam gitara), Anto Perković (bas gitara i kontrabas), Rajko Maksimović (bubnjevi i udaraljke), Franjo Pavlović (klarinet) i Zemir Delić (vokal).

Također, od 2013. djeluje kulturno-umjetničko društvo Đulistan iz Labina, koje se može pohvaliti nastupima po Hrvatskoj, BiH, Sloveniji i Makedoniji.

Od 2010. godine djeluje kulturno-umjetničko društvo Kršanski ljiljani koje u folklornoj sekciji okuplja plesače svih uzrasta i može se pohvaliti nizom nastupa diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Makedonije.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre, osnovana 1995. godine, kroz svoj rad čuva bosansko-hercegovačku kulturnu baštinu i kroz festivale poput ovoga koje organizira i u drugim istarskim gradovima i općinama.

Podršku Festivalu pružili su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednica Grada Pule, Općina Medulin i Općina Marčana.

fotografije: Mirela Čaušević