Maske su pale. Malom igraču iz manjeg entiteta nije ostalo ništa drugo nego pozivati se na Velikog brata. Veliki brat pak igra riskantnu igru protiv ostatka svijeta. Napadom na samostalnu i suverenu Ukrajinu dokazao je da je sposoban ubijati u ime vlastite ideje sigurnosti svog teritorija. Probudio se odmoren nakon zimskog sna i počeo prijetiti novoj konstelaciji odnosa. Želio je da ‘istjera pravdu’, no postigao je samo to da je ujedinio protiv sebe  Europu i najveći dio svijeta. Polako ga napuštaju i najvjerniji.

Postoje međutim otoci u Europi koji mu moraju ostati vjerni. To je Otok Srpskoga sveta na kojemu Malo veći igrač od Malog igrača manjeg entiteta,  igrajući igru mijenjanja stolaca želi zadržati privilegij odlučivanja o vlastitom narodu, ekonomiji, sudbini, pa i o cijeloj regiji. Vlast je najbolji zaklon od zakona…

Slika je sada jasnija. Interesi za teritorij Bosne ne dolaze više samo od susjeda. Pozivanje na Velikog brata poziv je za preuzimanje zemljišta manjeg bosanskohercegovačkog entiteta na kojemu se očigledno htjelo uzgajati nuklearno bilje. Ako to do sada nije jasno, sada je evidentno.  Borba za zemlje i šume koje bi kao trebale pripadati manjem entitetu bila je zalog za potporu Velikog brata. Da bi pak Veliki brat zakonski mogao uzgajati nuklearno bilje potreban mu je ugovor sa službenim vlasnikom bosanskohercegovačke zemlje u manjem entitetu. Pa su se pravnici počeli nadmetati, mediji nadjačavati, a političari praviti naivnim.

No sada ni Europa nema kud. Pod nosom joj se otvoreno, vidljivo iz bilo koje europske metropole – radi o glavi. Mali igrač, srednji igrač i Veliki brat stvorili su lanac bahatog i diktatorskog lažnog zauzimanja za srpski narod. U igri je bilo samo zauzimanje teritorija bosanskohercegovačkih naroda, teritorija koji bi tiranima omogućio ucjenjivanje Europe.

Poštovani vlasnici Europe, ako ste nekada pogrešno donijeli odluku o embargu oružja u Bosni i Hercegovini, pa tako onemogućili obranu narodu koji nije imao oružje, koji nije vjerovao u rat, koji je bio osuđen na istrebljenje, koji je zatvaran, mučen, ubijan, nad kojim je konačno izvršen zločin genocidnih namjera; ako niste prepoznali igru Malog igrača manjeg entiteta u Bosni i Hercegovini (koji je obećavao i govorio jedno dok nije došao na vlast a danas se bori za nuklearno bilje) – krajnje je vrijeme da ispravno ocijenite situaciju u Bosni i Hercegovini i da prekinete ovu igru skrivača.

Ako želite nuklearne vrtove na zapadu Bosne i Hercegovine, pravite se i dalje da vam Bosna i Hercegovina nije prioritet. Ako želite omogućiti nastavak ove igre skrivača onda i dalje Malo većeg igrača smatrajte ključnim za stabilnost regije. No onda, konzekventno, povucite sve svoje akcije u Ukrajini, jer je riječ o istoj matrici istoga plana.

Ako pak shvatite konačno važnost bosanskohercegovačkog pitanja, pomozite uspostavljanju građanske Bosne i Hercegovine na njenom cjelokupnom teritoriju. Velikom ćete bratu najbolje pokazati izlišnost njegovih pokušaja ako iskoristite ovlaštenja koja su Vam na raspolaganju. Rušenje iluzija o nuklearnom bilju u Bosni i Hercegovini spustilo bi Malog igrača manjeg entiteta na zemlju, onemogućilo Malo većeg igrača od Malog igrača da igra šizofrenu igru skrivača. A i Velikom bratu izbili biste iz glave jedan motiv njegove matrice.