Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre sudjelovala je u organizaciji događanja povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, održanom u Puli, 24. 11. 2021. u okviru programa 13. dani bosansko-hercegovačke kulture koji se održavaju u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i udruge Kreativna de Kultura.

Program u Puli obilježen je monodramom „Sve je do nas“, velikana BiH kulturne scene glumca Emira Hadžihafizbegovića. U monodrami Emir igra profesora matematike koji dobije otkaz te kroz praktične primjere iz života prenosi današnje stanje društva.

„Govorim o stanju duha, od problema unutar haustora, globalnih problema, pa do krize autoriteta na svjetskom nivou, gdje su pogrešni ljudi blizu pogrešnih dugmadi koja mogu stisnuti. Jer, mi živimo u društvu u kome što više govoriš istinu, sve si bliže ludnici“, istaknuo je Emir Hadžihafizbegović.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić istaknuo je da Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre dugi niz godina obilježava Dan državnosti BiH, a pogotovo je to važno danas.

Prisutne je pozdravio i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić.

Zamjenik gradonačelnika Grada Pule Bruno Cergnul istaknuo je da je kultura najvažnije obilježje svakog naroda, na kraju ona je ta koja spaja te svim prisutnima čestitao Dan državnosti BiH.

Program je vodila članica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Nermina Mezulić.

Dan državnosti BiH, jedan je od najvažnijih datuma suvremene povijesti Bosne i Hercegovine, kada su na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a održanog 25. i 26. studenog/novembra 1943. u Mrkonjić Gradu politički predstavnici svih naroda Bosne i Hercegovine obnovili državnost BIH i time postavili temelje suvremene, moderne državnosti Bosne i Hercegovine i potvrdili njen multinacionalni karakter. Skupština BiH 1995. godine proglasila je 25. 11. službenim Danom državnosti BiH.

 

fotografije: VBNMGZ i Mirela Čaušević