Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u suradnji s udrugom Kreativna de Kultura, organiziralo je manifestaciju Dani bosanskohercegovačke kulture koja je održana od 22. do 29. studenoga 2021. godine. Manifestacija se svake godine održava povodom Dana državnosti BiH, ove godine uz pomoć i svih vijeća bošnjačke nacionalne manjine u šest gradova Hrvatske.

U programu koji je trajao osam dana bilo je niz koncerata, filmova i kulturno umjetničkih ostvarenja, dok su prvi put osim u Zagrebu ovi dani održani u Sisku, Puli, Rijeci, Dubrovniku i Velikoj Gorici.

Na završnoj večeri manifestacije u Zagrebu, predsjednik Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba Armin Hodžić istaknuo je važnost ovog jedinstvenog pothvata predstavljanja BiH kulture tijekom osam dana u šest gradova uz sudjelovanje gotovo tisuću posjetitelja, dodavši da je sadržaj održanih programa na pravi način i ambasador bosansko-hercegovačke kulture i stvaralaštva u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju Adis Keranović potvrdio je da se kvaliteta prije svega postiže timskim radom i ona je dosegnuta upravo u organizaciji dana BiH kulture, ali i ranijim radom i suradnjom kojom promičemo zajedničke interese svih Bošnjaka u Republici Hrvatskoj.

Prvoga dana manifestacije, uz svečano otvorenje u zagrebačkom kinu Tuškanac, prikazan je film Quo Vadis, Aida? redateljice Jasmile Žbanić.

Raznovrsni program obogatio je koncert Od Bacha do sevdaha, u izvedbi glazbenih virtuoza Natalije Stanisavljević na violini i Semira Hasića na harmonici, koji su održali koncert u Sisku drugog dana manifestacije.

Sljedeća dva dana, u Puli i Rijeci, glumac Emir Hadžihafizbegović odigrao je monodramu “Sve je do nas”, dok je film Quo Vadis, Aida? redateljice Jasmile Žbanić premijerno prikazan i u Dubrovniku petog dana manifestacije.

Šestog dana manifestacije, u zagrebačkom kinu Tuškanac, prikazan je film Bijela Tabija, aktualni bosanskohercegovački kandidat u kategoriji “Najbolji međunarodni dugometražni film” za nagradu Oscar Američke akademije, a sljedećeg, sedmog dana, prikazan je dokumentarni film Biti Bošnjak, redatelja Ediba Ahmetaševića.

Završna večer 13. dana BiH kulture koncertom nazvanim Večer sevdaha, održana je u zagrebačkom hotelu Antunović uz organizacijsku pomoć BNZ Grada Zagreba i Zagrebačke županije, cjelovečernjim koncertom na kojemu su nastupili ansambl Bosana te ženski zbor Bulbuli.

Ansambl Bosana osnovala je 2002. godine Bošnjačka nacionalna zajednica u Zagrebu, u okviru koje djeluju pjevački mješoviti zbor s 35 članova te nekoliko solista, izvođača sevdalinki, uz pratnju instrumentalnog sastava. Na repertoaru zbora su sevdalinke i ilahije koje se izvode četveroglasno. Voditelj zbora je Ivan Buljan, a voditelj orkestra je Edin Džaferagić.

Bulbuli su počeli s radom 1995. godine pod vodstvom Ismeta Kurtovića, koji je ne samo voditelj, već i dirigent i producent zbora, osnivač i njegova pokretačka snaga. Objavili su dva CD-a na kojima je 26 antologijskih sevdalinki kojima njeguju i čuvaju tradicijsku pjesmu Bosne i Hercegovine, uz dašak modernog glazbenog pristupa kojim ne narušavaju izvornost i čistoću pjesme ljubavi i čežnje.

Na kraju večeri, Zlatan Mehanović, uz pratnju orkestra, izveo je svoju pjesmu I ovdje se kafa pije, što je publika u prepunoj dvorani popratila velikim pljeskom.

 

foto: Ognjen Karabegović