U okviru otvorenja izložbe Alme Medić koja je 6. studenoga upriličena u dvorani Bošnjačke nacionalne zajednice u Ilici 54 u Zagrebu, održana je radionica „Gradimo dvorac sreće i radosti“ na kojoj je sudjelovalo dvadesetoro djece u dobi od dvije do četrnaest godina.
„Nakon što sam do pola ispričala priču iz slikovnice ‘Vilenjakovo pero’, iz zbirke priča nagrađenih autora u izdanju udruge FANI iz Sarajeva, djeca su je trebala dovršiti, izabrati motiv koji će nacrtati i napisati“, objašnjava Alma.
„Tijekom radionice dijelili smo dojmove, zapažanja, razmjenjivali boje i svako je dijete predalo svoj rad meni kako bismo od toga zajedno izgradili dvorac. Kompozicija dvorca još nije završena, djeca su dobila zadatak da i kod kuće uz pomoć roditelja nešto naprave ako žele, pa će to također biti uvršteno u zajednički rad. Zašto dvorac? Doživjeli smo potrese, puno je zgrada oštećeno, pa smo na ovaj način željeli potaknuti razmišljanje da se to može ponovo napraviti, izgraditi zajedničkim snagama“, kaže Alma.
Taj je projektni prijedlog upućen Savjetu za nacionalne manjine te bi ovakve radionice trebale zaživjeti sljedeće godine. Kad bude poznat broj i uzrast zainteresiranih polaznika onda će se odrediti program i struktura radionica. Teme će se određivati u skladu s dobi polaznika, a u temelju svih je kreativno izražavanje i mašta. Poruke radionica i takvog angažmana su upućivanje u zajednički rad uz naglasak da svatko bude i ostane svoj i poseban i pomaže razvoju komunikacije i prijateljstva.