Potaknuti istinskom ljubavlju prema bosanskoj tradicijskoj muzici, sevdalinki, ekipa sjajnih muzičara Amir Kazić Leo, Amir Karalić, Mario Rašić i Branimir Mihaljević izrazili su svoje balkansko nasljeđe i umjetnički identitet kroz zajednički projekt ESNAF u kojem spajaju tradicionalni melos i moderni produkcijski pristup.

 

Više od tradicije – Ljubav prema sevdahu

Sevdalinka kao iznimno važno kulturno naslijeđe BiH i Bošnjaka u našoj eri hiper-modernizma i digitalne prevlasti u muzičkim žanrovima i masovnim medijima, ipak o(p)staje kao trajna vrijednost u narodu, ali i kao inspiracija i izazov za one izvođače s veoma uspješnom profesionalnom karijerom u drugim muzičkim žanrovima. Nabrojat ćemo samo neke: Ibrahim-Ibrica Jusić, Mostar Sevdah Reunion, Indexi (na jednom albumu uvrstili su svoju obradu skladbi “Žute dunje’’, “Snijeg pade na behar na voće’’), zatim Amira Medunjanin, ženski hor/zbor Bulbuli u Zagrebu koji vodi maestro Ismet Kurtović, a sada imamo novi projekat koji dolazi iz Hrvatske – Esnaf.

Dvanaest sevdalinki koje čine njihov istoimeni prvijenac nove su interpretacije tradicionalnih pjesama kojima su pristupili na intuitivan način, onako kako najbolje odgovara njihovim instrumentima. Iako su usidrene u sevdalinki, kao tradicijskoj muzici, u njihovoj verziji svaka je odsvirana i otpjevana sa žarom i vitalnošću. Tu se prožimaju stoljetne melodije s modernom digitalnom nadogradnjom muzike, a ESNAF proširuje taj raspon igrajući se u pojedinim kompozicijama raznim zvučnim elementima, primjerice gypsy jazzom ili utjecajem latino glazbe.

Manje je poznato da su već nekoliko godina Amir Karalić i Amir Kazić Leo s ljubavlju radili na tome okupljajući oko sebe vrhunsku ekipu glazbenika, a da bi se album u konačnici završio, trebao je doći netko sa strane, onaj koji će udariti produkcijski muhur.

“Sudbina je htjela da to budem baš ja, zbog čega mi je iznimno drago’’, kaže vrsni hrvatski muzičar i producent Branimir Mihaljević.

Aranžmani su izuzetno nadahnuti, u raznolikom, širokom izboru i uz korištenje raznih instrumenata, saza, harmonike, tamburice, mandoline te klavira.

Za razliku od svih do sad sličnih, manje ili više muzički uspjelih obrada i modernizacija naše sevdalinke, Esnaf ide korak dalje, što je vidljivo iz vrlo serioznog i emotivnog, a uz to visoko profesionalnog pristupa svim segmentima ovog “proizvoda’’, koji bi se mogao izdvojiti po originalnosti i kvalitetu kao trajna vrijednost muzičke kulture u žanru sevdalinke.

Ljubav Amira Kazića prema sevdahu (koji je već nekoliko decenija vrlo uspješan na muzičkoj sceni, pod umjetničkim imenom Leo) postoji vjerojatno oduvijek. Iako kaže da glazbu ne dijeli na žanrove, nego na dobru i lošu, Leo je sevdalinkom kao bosanskom tradicijskom muzikom bio okružen od samog djetinjstva. Ona je srasla s njegovim identitetom, kaže i dodaje: “Kad čovjek radi pjesme koje su već poznate, poput tradicionalnih pjesmama koje u narodu zauzimaju posebno mjesto, uvijek je izazovno izvesti to da zvuči svježe, a da opet ostane ta autentičnost.’’

Znao sam da mogu biti odličan u tome, ali mi se sada čini da je, paralelno s idejom o takvom albumu, moja sugestivnost u interpretaciji sevdaha još više sazrela, kaže Amir.

“Mislim da smo mi u tome uspjeli. Dali smo svoj obol i sretan sam i ponosan na ESNAF i to što smo napravili. Osobno sam kroz svoju interpretaciju nastojao ispričati te priče koje dolaze iz naroda. To su pjesme za koje se uglavnom ne znaju autori, dakle jako stare pjesme koje sa sobom nose i životne priče koje, uz poštovanje prema njima, treba znati donijeti, kako mi to kažemo’’, objašnjava.

Na albumu se nalaze i njegove dvije autorske pjesme koje su toliko srasle s ostatkom albuma da je gotovo nemoguće iz prve pogoditi o kojim je skladbama riječ.

Izlazak izdanja najavljen je snimkama Zapjevala šojka ptica i U lijepom starom gradu Višegradu, Zvijezda tjera mjeseca, tradicionalnim kompozicijama kojima je novi život dala vokalna interpretacija Amira Kazića, u aranžmanima Amira Karalića i Branimira Mihaljevića (uspjeli su uspostaviti zvuk koji balansira između tradicije i puno šireg i progresivnijeg pogleda). Iako na mjestima može imati nedvojbeno mističan ugođaj, također se može pohvaliti sadržajem i neposrednošću, mješavinom koja rezultira dojmljivim slušanjem te koja privlači pažnju.

 

Muzičko-poetska sehara s blagom

Izlazak u javnost projekta ESNAF odmah je zapažen, tako, između ostalog portal glazba.hr donosi vrlo pohvalnu recenziju: “Prožeta strastvenim lirskim osjećajem, ova muzika djeluje i misaono i slobodno. Kompozicija i improvizacija igraju jednako važnu ulogu, a postoji mnogo dobrih, hibridnih zvukova za zadovoljstvo slušanja. ESNAF ima gotovo nostalgičnu, čeznutljivu atmosferu sa svim gipkim promjenama u tempu koje se kreću u svim smjerovima. Album završava s Ah, što ćemo ljubav kriti, snažnim ispreplitanjem harmonike i Leova vokala uz decentnu gitarsku pratnju koji svode glazbu na njezine temeljne elemente i ulaze u emocionalnu srž onoga što ovakvu glazbenu tradiciju čini toliko moćnom. ESNAF na trenutke djeluje kao zvučni ekvivalent otkopavanja škrinje s blagom i odsjaja na licu od dragog kamenja unutar nje.’’

Esnaf je očigledan podsjetnik na sposobnost muzike da nadiđe kulturne granice i otvori nove svjetove, a ovaj album je zaslužan za pružanje baš ovakvih pozitivnih iskustava. Vjerujemo da će takav projekt, uz ovako dobar izbor sevdalinki i sjajnu vokalnu izvedbu Amira Kazića, s modernim aranžmanima uz raznolikost i bogatstvo stilske muzičke strukture i visoke produkcije, doživjeti uspjeh i izvan naših prostora.

Našem Amiru Kaziću od srca želimo uspjeh na promociji naših duhovnih vrijednosti, pjesme sevdalinke u novom ruhu.