Dan Bošnjaka obilježen je u Rijeci uz promociju knjige i kulturni program Bošnjačke nacionalne zajednice za Primorsko-goransku županiju i uz suorganizaciju bošnjačkih asocijacija Županije.

Knjigu Seada Jusića, „Breza-94, bužimska bosanska bitka“ predstavili su dr. sc. Mensur Ferhatović i mr. sc. Šuhra Dumanić.  U knjizi je autor predstavio pobjedničku priču bužimske brigade i njezina legendarnog zapovjednika Nanića. Autor, Sead Jusić, kao sudionik i svjedok narastanja i stasanja bužimske brigade, opisuje procese i iskušenja kroz koja su prošli Izet Nanić i njegovi suradnici u borbi za jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Komandant bužimske brigade od njenog osnivanja pa do smrti bio je brigadir Izet Nanić, a poslije autor knjige Sead Jusić. Ova je brigada osnovana 15. augusta 1992. godine u Bužimu kao 105. bužimska krajiška pješadijska brigada, da bi 1. aprila 1993. godine njezin naziv promijenjen u 505. brdska brigada. Uslijed zasluga u odbrani Bosne i Hercegovine, brigadi je dodijeljeno kolektivno priznanje i najviši počasni naziv ‘’viteška’’.

U poratnom vremenu težište društvene aktivnosti Seada Jusića je Bužim, čuvanje od zaborava viteške uloge 505. bužimske brigade. Uvodničar je niza okruglih stolova s temom uloge i značaja 105/505 VMTBR te lika i djela komandanta generala Izeta Nanića. Kao koautor na specifičan kronološki način oblikovao je knjigu monografskog tipa o šehidima bužimske brigade pod nazivom “Nur, rahmet i kuvet 505 VMTBR”. Suradnik je u još nekoliko značajnih monografija i zbornika radova sa sličnim temama. Idejni je tvorac spomenika na legendarnoj Ćorkovači, koji autentičnim stilskim arhitektonskim trokutastim figurama simboliziraju pobjede i ponos Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nazočnima su se na svečanosti uvodno obratili predsjednik BNZ za PGŽ Rasim Alijagić i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Armin Hodžić koji su pozdravili  i pozvali sve da daju svoj doprinos kako bi popis stanovništva protekao dobro i polučio rezultate od kojih uvelike ovisi angažman predstavnika bošnjačke nacionalne manjine.

U kulturnom programu nastupio je mješoviti pjevački zbor “Sevdalije” koji je otpjevao nekoliko pjesama domoljubne tematike.

 

Foto: Denis Beganović