U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, 6. i 7. kolovoza, u Puli na trgu Portarata ispred Zlatnih vrata te u Medulinu ispred Malina na vitar na medulinskoj rivi, održan je 16. festival bošnjačke kulture.

Na prekrasnom antičkom trgu Portarata predstavljen je dio bošnjačke kulturne baštine, a brojna je publika pjevala zajedno s izvođačima i gromoglasnim aplauzima pratila izvedbe članova kulturno umjetničkih društava.

Predsjednik NZBI Senad Pršić spomenuo je da Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre na ovom području djeluje već 26 godina, a već 16. godinu održava Festival bošnjačke kulture u Istri. “Ovim programima čuvamo našu kulturnu baštinu, a cilj nam je da se i naši sugrađani upoznaju s našom kulturom, običajima i tradicijom. Upravo u ovo doba epidemioloških mjera i raznih ograničenja željeli smo našim sugrađanima i slučajnim prolaznicima ponuditi sadržaj otvorenog karaktera tako da im u sjećanju ostane lijepa razglednica raskoši narodnih nošnji i zvuci sevdalinki”, rekao je Pršić.

U sadržaju Festivala kroz pjesmu sevdalinku poveli su nas ansambl “Šadrvan” iz Rijeke i Jasmina Makota, a Kulturno umjetničko društvo “Naša mladost“ iz Ključa, KUD “Đulistan”, KUD “Kršanski ljiljani”, približili su djelić bosanske kulturne baštine kroz tradicionalne igre i plesove Bosne i Hercegovine.

Bez obzira na jezik, glazba spaja ljude, što nam je svojim nastupom pokazala Elis Lovrić, istarska kantautorica i akademska glumica.

U “Šadrvanu” muziciraju glazbenici iz različitih dijelova BiH (Sarajeva, Zenice, Travnika, Prijedora, Brčkog, Odžaka), a povezani ljubavlju prema Bosni, sevdahu i glazbi općenito. Aktualni sastav čine, i već dugo muziciraju skupa, Senko Čuljević (solo gitara), Darko Selak (ritam gitara), Anto Perković (bas gitara i kontrabas), Rajko Maksimović (bubnjevi i udaraljke), Franjo Pavlović (klarinet) i Zemir Delić (vokal). Sevdahu pristupaju otvorena srca i glave, puštajući glazbenoj mašti i kreaciji na volju, ali uvijek u mjeri očuvanja izvornosti melodija, harmonija i ritmova. Surađuju s nizom kvarnerskih i riječkih glazbenika, glazbenica, umjetnica i umjetnika, sa kojima dijele užitak izvođenja sevdaha. Ističu nastupe na Guitar festu u Omišu, na Danima Muse Ćazima Ćatića u BiH, na različitim festivalima bosanske kulture u Sloveniji, BiH i Hrvatskoj, a u posebnom su im sjećanju i nastupi na otvorenim pozornicama u Puli. U Rijeci, najpoznatiji su po koncertima “Susret u sevdahu“, na kojima im se pridružuju kvarnerski umjetnici i glazbenici, a koji su već postali tradicionalni i prepoznati kao prvorazredan riječki kulturni događaj.

KUD “Naša mladost“ iz Ključa osnovano je 2006. godine te broji više od 100 članova podijeljenih u 5 grupa. Nositelji su Smotre narodnih igara i običaja, a u svojoj bogatoj povijesti mogu se pohvaliti nastupima diljem Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Turske i Švicarske i sada po prvi put u Istri.  Folklorni ansambl je na međunarodnoj smotri folklora “ZVUCI EVROPE“ koji je održan 2009. godine u Mrkonjić gradu osvojio najveću nagradu za prikazanu igru na sceni, autentičnost i doživljaj igre, te dvije medalje  za očuvanje tradicionalne bošnjačke nošnje.  Na istom festivalu osvojio je treće mjesto u ukupnom plasmanu kao i  2010. godine drugo mjesto.

KUD “Đulistan” osnovan je 2013. godine, okuplja članove svih dobnih skupina.  Kroz tradicionalne igre i plesove čuvaju običaje i tradiciju od zaborava, a okupljanjem mladih osiguravaju čuvanje tradicije i u budućnosti. Od osnutka do danas mogu se pohvaliti nastupima diljem Hrvatske, u BiH, Sloveniji, Makedoniji, Češkoj. Predsjednica “Đulistana” je Mirela Karić, dok je Ervada Hevešević voditeljica KUD-a. Ostvarili su suradnju s priznatim i cijenjenim umjetničkim voditeljem i koreografom ansambla igara i pjesama na akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu Rifetom Kulićem Fikanom.

Rezultat te suradnje je i koreografija „Kolaž igara“, koju su ovom prilikom izveli u Puli i u Medulinu.

KUD “Kršanski ljiljani“ njeguje folklornu tradiciju Bošnjaka već dugi niz godina, a počeci sežu od 2010. godine kada je društvo i osnovano. Mogu se pohvaliti nastupima u Istri, diljem Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Makedonije a jedan od najznačajnijih nastupa ostvaren je 2019. godine na Internacionalnom festivalu folklora u Pragu. Predsjednik društva je Esad Čolić, a voditeljica Ervada Hevešević. Stručni suradnik je koreograf Rifet Kulić Fikan iz Sarajeva.

Jasmina Makota dugogodišnja je članica Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre kantautorica je i pjevačica jazza, sevdaha i R&B -a. Iako je provela većinu života u Americi često se vraća u Pulu i niz godina nastupa diljem regije. Trenutno radi na svom albumu autorske glazbe, kao i mnogim drugim projektima u etnu i elektronskoj glazbi. “Imam iznimno veliko poštovanje i ljubav prema tradicionalnoj glazbi Balkana. Odrasla sam i uz zvuke sevdaha u kući (mama ima prekrasan glas), ali se nisam usudila ih pjevati u javnosti do prije nekoliko godina i neopisivo mi je drago što jesam. Nastavit ću njegovati tu prekrasnu tradiciju i naravno dalje napredovati u svojim interpretacijama“  kazala je Jasmina Makota.

Elis Lovrić, istarska kantautorica i akademska glumica, umjetnica koju zovu i istarskom vilom, dolazi iz grada Labina i pjeva na labinjonskom dijalektu, njegujući svoj osebujan stil. Svojim jedinstvenim izričajem i glasom već godinama oplemenjuje istarsku scenu promovirajući je u cijelom svijetu. “Presretna je što je bila dio ove manifestacije. Jedan od najdražih komplimenata za moju glazbu: istarski sevdah“ izjavila je Elis.

Druge večeri Festivala, u Medulinu, istim su programom nastupili svi izvođači osim Elis Lovrić koja je tu večer imala samostalni koncert.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac u pozdravnom govoru naglasio je da mu je čast i zadovoljstvo prisustvovati programu te da će općina Medulin uvijek podržavati ovakve programe koji potiču i doprinose naširoko poznatoj multikulturalnosti Istre.

Zvuci sevdalinke i narodnih igara privukli su brojne posjetitelje koji su sa velikom pažnjom pratili program, te su nekoliko puta pozivali izvođače ne bis.

Program je sufinanciran sredstvima Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine, Istarske županije, Grada Pule, Općine Medulin, Općine Marčana i Turističke zajednice Grada Pule.

 

fotografije: Elvis Malagić i Asim Čabaravdić