U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjan, u subotu 21. kolovoza, održan je Festival Bošnjačke kulture, točnije u Galižani pitoresknom istarskom mjestu nadomak Vodnjana. Ovakva vrsta susreta, druženja Bošnjaka održava se po prvi puta na području Galižane, a posjetitelji nisu skrivali oduševljenje programom i gostima. Program je održan na otvorenom kako bi se svi osjećali dobrodošli istaknula je voditeljica Isabela Muflizović.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjan zahvalio je prisutnima, te naglasio potrebu održavanja ovakvih programskih sadržaja, kako se običaji i tradicija ne bi zaboravili. Zahvalio je i Izvršnom odboru NZBI koji su svojim nesebičnim radom pomogli da se ovaj program održi upravo ovdje, a zahvalu je uputio i Savjetu za nacionalne manjine RH i Gradu Vodnjanu koji su prepoznali napore i njihov rad u očuvanju bošnjačke kulture.

Tajnica NZBI Mirela Čaušević prenijela je poruku predsjednika Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senada Pršića koji je poručio da je NZBI pružala i da će uvijek pružati podršku na očuvanju bosanske kulturne baštine.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Vodnjan djeluje već 14 godina, a u proteklih par godina njihovi programski sadržaji postali su prepoznatljivi i izvan Vodnjana.

Raskoš narodnih nošnji, te bogatstvo narodnih igara i plesova predstavili su gosti iz BiH, KUD „Gradačac“ iz Gradačca, KUD „Đulistan“ iz Labina i KUD „Kršanski ljiljani“ iz Kršana.

U programu su nastupili gosti iz Gradačca koji dugi niz godina njeguju bošnjačku kulturu kroz ples i narodne igre, a voditeljica i koreografkinja Selma Bilajac izrazila je zadovoljstvo pozivom da upravo u Galižani predstavi KUD „Gradačac“. KUD „Gradačac“ osnovan je 2002. godine te od samog početka djeluje folklorna i horska sekcija. Osim nastupa u BiH mogu se pohvaliti i nastupima u susjednim zemljama. Danas KUD okuplja oko 80 aktivnih članova, a na Festivalu su se predstavili koreografijama Bošnjačke igre, Travničke igre i Šojka ptica.

KUD “Đulistan” osnovan 2013. godine, okuplja članove svih dobnih skupina. Kroz tradicionalne igre i plesove čuvaju običaje i tradiciju od zaborava, a okupljanjem mladih osiguravaju čuvanje tradicije i u budućnosti. Od osnutka do danas mogu se pohvaliti nastupima po Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Makedoniji i Češkoj.

KUD “Kršanski ljiljani” njeguje folklornu tradiciju Bošnjaka već dugi niz godina, a počeci sežu od 2010. godine kada je društvo i osnovano. Od tada je kroz društvo prošlo puno igrača i članova. Mogu se pohvaliti nastupima u Istri, diljem Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Makedonije a jedan od najznačajnijih nastupa ostvaren je 2019. godine na Internacionalnom festivalu folklora u Pragu.

U drugom dijelu programa nastupio je bend Plava noć koji su izvedbama sevdalinki i bosanskih narodnih pjesama oduševili prisutne.

Program je sufinanciran sredstvima Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Vodnjana.

fotografije: Isabela Muflizović