Centar za kulturu dijaloga zajedno s polaznicima/ama balkanske omladinske škole posjetio Istanbul

Polaznici/e Balkanske omladinske škole u Hrvatskoj u organizaciji Centra za kulturu dijaloga pod pokroviteljstvom Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske, u sklopu svog programa imali su studijsko putovanje u Istanbul.

Putovanje je započelo 11. kolovoza okupljanjem u zagrebačkoj zračnoj luci te letom za Istanbul, u vedrom raspoloženju svih 25 mladih koji su kao najaktivniji/je i najredovniji/je polaznici/e tromjesečne škole u Rijeci i Zagrebu na kraju nagrađeni ovim predivnim putovanjem.

Nakon dolaska i smještanja u hotel u samom centru Istanbula, u poznatom kvartu Laleli, uslijedilo je krstarenje Bosforom s dragim i iskusnim vodičem Ahmedom koji je bio uz nas svakodnevno, sve do povratka. Mladi/e su posjetili veliku i jednu od najpoznatijih džamija – Aya Sofiju, nekadašnji muzej, a sada prelijepu džamiju, Veliki bazar – Kapali čaršiju, Sultanahmetovu plavu džamiju, Carigradski hipodrom, Topkapi palaču, Sulejmaniju džamiju, minijaturni muzej Miniaturk, Taksim i veliku Istiklal ulicu, Galata toranj s kojeg se pruža predivan pogled na Istanbul, novu najveću Camlica džamiju, Trg Eyup Sultan sa džamijom te vidikovac Pierre Lotti.

Glavni i službeni dio putovanja bila je završna konferencija Balkanske omladinske škole koja je održana u konferencijskoj dvorani hotela Titanik u naselju Kartal. Konferenciji su prisustvovali svi polaznici/e balkanskih zemalja poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Kosova, kao i Turske, uz visoke zvanice i organizatore na čelu s predsjednikom YTB-a g. Abdullahom Erenom.

Putovanje je okončano šesti dan, posljednjim kupovinama suvenira i poklona te uživanjem u starim istanbulskim ulicama koje su ostavile zasigurno neizbrisiv trag svima, kao i divno i veoma korisno iskustvo za buduće mlade lidere.

Omladinska škola liderstva i dijaloga dijelom je regionalnog programa Balkanska omladinska škola 2021. koju u Hrvatskoj provodi Centar za kulturu dijaloga u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i uz podršku Ureda za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske.

Omladinska škola liderstva i dijaloga je edukativni program za mlade kojim mladi grade i jačaju liderske kompetencije, stječu nove spoznaje o svijetu i društvu, dosežu viši intelektualni i kulturni razvoj, jačaju kulturu dijaloga i postaju predvodnicima/ama općeg društvenog boljitka.

(http://ccd.hr/centar-za-kulturu-dijaloga-zajedno-s-polaznicima-ama-balkanske-omladinske-skole-posjetio-istanbul/)

fotografije: CKD