Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je danas da izjave zvaničnika Srbije o tome što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici „nisu ništa novo“ i da su to“manipulacije“.

On je podsetio na „prethodne medijske kampanje iz Beograda, gde se manipulisalo time da neko hoće da otima pravoslavne hramove“.

„Tako se i sada pokušava manipulisati kako je Rezolucija osuda Srbije i srpskog naroda, iako u njoj postoji precizan deo da se osuda genocida ne može odnositi na narod, već da su genocid činili pojedinci, a da je na politikama da naprave jasan otklon u odnosu na te pojedince koji su napravili tako nečovečna dela“, rekao je Đukanović.

On je dodao da državno rukovodstvo Srbije komentarima čini ogromnu štetu svojoj državi i njenom narodu.

Đukanović je poručio da se Crna Gora ne meša u pitanje Srebrenice, već u „pitanje genocida“.

„Srebrenica nije dvorište Srbije, već dvorište Bosne. Gde god se dogodi genocid, zdravorazumska politika mora da ga osudi. Svejedno da li se dogodio u Ruandi, ili na Balkanu“, naveo je Đukanović.

On je, komentarišući političku krizu unutar parlamentarne većine koja je eskalirala usvajanjem Rezolucije i smenjivanjem ministra pravde koji je relativizovao genocid u Srebrenici, rekao da bi eventualnim padom Vlade moglo da dođe do izbora nove i, ako to ne bi urodilo plodom, tek tada bi se išlo na nove izbore.

On je u danas u Baru novinarima kazao da je po njegovom tumačenju Ustava moguće da u toku jednog mandata parlamenta dođe do promene mandatara za sastav vlade.

Đukanović je istakao da to ne znači raspisivanje izbora, već vraćanje mandata predsedniku države, a procedura dodele tog mandata bi se odvijala kao i u prvom navratu.

„Tada kada se formira parlamentarna većina od najmanje 41 poslanika, ta većina obraća se predsedniku države da joj dodeli mandat“, objasnio je Đukanović.

On je istakao da „ne treba da zebemo da bi smo padom ove Vlade po automatizmu morali da idemo na izbore“.

Đukanović je kazao da DPS nije bojkotovala parlament, već da je to bila „poruka za one koji nisu ispunili očekivanja demokratske i proevropske Crne Gore“.

„Odmah nakon posle izbora smo kazali da smo politika i partija koji je stvarala ovu državu, prema tome imamo odgovornost da je izgrađujemo. Nema bojkota institucija, ima samo doprinosa daljem razvoju institucija“, kazao je Đukanović.

On je poručio da je DPS obavezna da razvija i zaštiti državu kada, kako je rekao, „njeni protivnici, makar bili i aktuelna vlast, žele baciti ljagu na državu“.

„Pokušaj bacanja ljage je pokušaj stvaranja nedoumice da li Crna Gora osuđuje genocid ili ne osuđuje“, kazao je Đukanović.

Dodao je da se „u taj vakuum pokušala ubaciti nova vlast stvaranjem konfuzije kakav je odnos Crne Gore prema tome“.

„Pošto smo bili svesni da se može dogoditi da neko neodgovoran baci ljagu na Crnu Goru, vratili smo se u parlament, glasali za usvajanje Rezolucije i za smenjivanje čoveka koji je, nažalost, bio član Vlade, a koji je pokušao da negira genocid u Srebrenici. I to je vrlo jednostavno za razumevanje“, kazao je Đukanović.

Izvor DANAS

Naslovna fotografija: Nikola Šolić

fotografija: EPA-EFE/TOMS KALNINS