U subotu, 27. svibnja 2023. u Kulturno-informativnom centru Veleposlanstva BiH u Zagrebu, Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i KIC BiH organizirali su samostalnu izložbu “Zaustavljena suza” slikara Fahrudina Šadića. Prisutne je pozdravio Zoran Perković, direktor KIC-a ambasade Bosne i Hercegovine, te ministar savjetnik u ambasadi BiH.

Uz voditelja Rusmira Agačevića, u glazbeno-scenskom programu sudjelovali su: Emil Gabrić, violina, Nenad Rožić, klavir, Rešat Avmedoski, recitator. Ismet Kurtović i Sakin Modronja uz gitaru i Nenada Rožića na klaviru otpjevali su poznatu „Kad procvatu behari“ te autorsku pjesmu Ismeta Kurtovića na tekst Enesa Kiševića „Sijeda djeca“.

O nazivu izložbe „Zaustavljena suza“ Fahrudin Šadića kaže: „Naziv se nametnuo sam po sebi dok sam radio slike iz ciklusa o Srebrenici. To su stilizirane suze od pravog srebra koje su na nebu ulovljene u hrđave kaveze, a iznad nečega nalik na stratište, slika je istodobno i lijepa i strašna. Namjeravam toj temi u budućnosti posvetiti više prostora, više raditi na tome, to dugujem mojoj voljenoj Bosni.“

Fahrudin Šadić, rođen je 3. ožujka 1956. u Slavonskom Brodu. S nepunih 15 godina postavlja scenografije za amaterske kazališne predstave te sudjeluje u radu male likovne kolonije što će do kraja odrediti njegov put. Godine 1975. dolaskom u Zagreb, impresioniran velikim gradom, a posebno njegovom likovnom scenom upoznao je majstora slikarstva, profesora Ivu Friščića, čovjeka koji će imati presudan utjecaj na mladog slikara i njegov stvaralački razvoj. Izazov animiranog filma vodi ga u “Croatia-film” gdje do 1989. sudjeluje na izradi dugometražnih animiranih filmova: “Čudesna šuma” i “Čarobnjakov šešir”. Imao je nekoliko samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu (1982. Zagreb, 1985. Los Angeles, 1986/87. Washington, 1988/89. Milano/Zagreb, 1989. Berlin, 1992. Colorado, Denver, 1993. Berlin, 1996. Zagreb, 2012 Virovitica.