Ista pitanja postavili smo Arminu Hodžiću i Adisu Keranoviću. Na čitateljima je procijeniti kvalitetu odgovora i mogućnosti daljnje suradnje. U svakom slučaju riječ je o sinergiji aktivnosti i zajedničkom inzistiranju na projektnoj suradnji.
Ako je vjerovati najavama čekaju nas još bolji dani suradnje ove dvije udruge. Za vjerovati je da će još netko prepoznati već stvorenu zajedničku osnovu.

 

Koji su prvi dojmovi rezultata izbora i velike pobjede zajedničke liste BNV-a i BNZ-a?

Dobro ste rekli, velike pobjede, a ja bih dodao još i povijesne. Pa dojmovi su naravno sjajni, jer pazite, samo ću nekoliko činjenica nabrojati:

  1. Osvojili smo svih 25 mandata vijećnika dok druge dvije liste nemaju niti jednog vijećnika
  2. Pobijedili smo na svim biračkim mjestima, a osim toga na nekim biračkim mjestima imali smo preko 70% glasova
  3. Prvi kandidat po broju glasova je ostvario najviše glasova ikada u povijesti u Gradu Zagrebu
  4. Naš posljednji kandidat po broju glasova koji je ušao u vijeće ima više glasova nego što je do ovih izbora imao ikoji pojedinac
  5. Naš posljednji kandidat na listi ima čak 185 glasova više od prvog sljedećeg na listi
  6. Lista naših kandidata je homogena i nema velikih odstupanja, naravno da su neki dobili više glasova u kvartovima u kojima žive, ali sveukupno gledajući je lista izuzetno homogena

I tako bih mogao nabrajati dalje i još mnogo toga navesti. Sve u svemu, velika pobjeda, ali isto tako moramo biti svjesni da odmora nema već da trebamo nastaviti sa našim aktivnostima. One su kontinuirane, nikada nisu niti prestale, evo već dan iza izbora smo imali nove sastanke i aktivnosti tako da naš posao nikada ne staje. Moramo, kao i do sada, opravdati povjerenje birača i naših Bošnjakinja i Bošnjaka, to nam je obaveza i odgovornost.

 

Što se dogodilo konkurentskim listama?

Uopće se ne želim njima baviti, pokazali su se na svim poljima, a i naš narod je rekao što misli o konkurenciji.

 

Hoće li BNV i BNZ nastaviti putem ‘projektnog ujedinjavanja’ tj. ujedinjavanja projektima…?

Naravno, tako smo počeli, pa ćemo tako i nastaviti. Taj put se pokazao jedinim ispravnim. Od samih početaka suradnje između ove dvije organizacije povezali su nas projekti, a ne interesi. Puno je dokaza za to. Tako smo radili posljednje četiri godine i tako ćemo i nastaviti, uostalom, birači su rekli svoje i potvrdili da je to jedini ispravan put. Puno je ciljeva, kako dugoročnih tako i kratkoročnih, koje smo si postavili prije ovih izbora i njih ćemo slijediti bez obzira na sve.

 

U postotcima gledano Zagreb nikada nije glasao ovako jednoglasno. Šalje li Zagreb na ovaj način poruku Bošnjacima u cijeloj Hrvatskoj?

Točno, kako sam ranije rekao na našoj listi se vidi homogenost i ujedinjenost. Ovo je ujedno i rekordna izlaznost među bošnjačkom nacionalnom manjinom u Gradu Zagrebu, izašlo je 1069 birača. Time, a odmah bi se nadovezao i na prethodno pitanje, pokazujemo kako jedinstvenošću i projektnom povezanošću možemo naprijed i možemo napraviti puno. I to je poruka koju iz Zagreba šaljemo svim Bošnjakinjama i Bošnjacima u RH.

Ukoliko ovako jedinstveno razmišljamo i ispred sebe stavimo interes Bošnjakinja i Bošnjaka, a ne osobni, stavimo dobar projekt i projektno ujedinjavanje kako i sami spominjete, možemo uspjeti i biti bolji. Pa hajdemo tako i u cijeloj RH.

 

Koji će biti prioriteti novog Vijeća?

Široko gledajući – interesi Bošnjakinja i Bošnjaka Grada Zagreba, pa i šire. Uže gledajući to su svi projekti koje je Vijeće do sada radilo uz uvođenje novih. Mislim da je to dobra kombinacija. Graditi kvalitetnije projekte koje je Vijeće do sada provodilo uz uvođenje novih i inovativnijih čega će sigurno biti s obzirom na kvalitetu saziva i vijećnika.

Ono na što trebamo staviti poseban naglasak odmah po konstituiranju Vijeća je daljnje izjašnjavanje u biračkom popisu. Puno smo napravili u periodu od mogućnosti online izjašnjavanja do današnjeg dana, ali možemo još i na tome bi stavio naglasak u nadolazećem periodu.

 

Hoće li ovi izbori biti moguća smjernica parlamentarnim izborima?

Mislim da to ovi izbori već jesu. Pokazali su pravo stanje stvari, gdje se koja bošnjačka asocijacija trenutno nalazi i koliko može, te su pokazali kako samo kontinuiranim radom možemo uspjeti. Pojavljivanjem ad hoc sa nekakvim usnulim idejama ne možemo graditi budućnost i to nije dobro. Treba se uhvatiti posla.

 

Vaša osobna poruka na kraju.

Prije svega se i ovim putem želim zahvaliti svim Bošnjakinjama i Bošnjacima koji su izašli na izbore, bez obzira na to koje su kandidate odabrali da ih predstavlja­ju u vijeću. Demokratsko smo društvo. Onima koji nisu izašli na izbore želim da razmisle i učine to na izborima koji slijede, ostankom u vlastitom domu ne možemo raditi promjene.

U ime BNZ-a odgovorno tvrdim da ćemo, kao i u proteklih 30 godina, i dalje aktivno zastupati interese naše nacionalne manjine u onom obimu u kojem to zakonski možemo, ali ovoga puta ne samo iz pozicije BNZ-a već i iz pozicije Vijeća.

Pomozite nam, uključite se, dajte sugestije kako bi nam svima bilo bolje.

 

Fotografija: Ognjen Karabegović