Adnan Demirović, rođen 1979. godine, dobitnik je niza društvenih i stručnih priznanja. Inovator je u području elektrotehnike, dobitnik zlatne plakete na sajmu inovatora INOVA i srebrne medalje na međunarodnoj smotri inovacija u Nürnbergu. Za promoviranje Hrvatske u svijetu kroz stručno stvaralaštvo dobio je državnu nagradu. Dobio je i priznanje Bošnjačke nacionalne zajednice za promociju bošnjačkog kulturnog stvaralaštva u Hrvatskoj kao višegodišnji član folklornog ansambla.

„Ove godine, u sklopu ramazanskog programa zajedno s Omladinskim klubom muslimana Zagreb, upriličili smo džematu Ramazan drugačijim očima kroz prizmu zanimljivih članaka, videa, reportaža drugačijih pogleda i perspektive. Kroz naš YouTube kanal i prediftarski program, odlučili smo popularizirati i web stranicu IZ Zagreb s novim drugačijim sadržajem koji naša vjera zaslužuje. Tijekom mjeseca Ramazana nastojali smo provesti „putnike“ kroz putovanje produktivnog muslimana, koji žive vjeru kroz stalnu edukaciju i približiti najmlađima drugačiji pogled prema opusu Al Ghazalija te se osvrnuti na zlatno doba islama kojim je zadužio današnji svijet. Kroz reportaže i podcaste mladih, nastojali smo približiti
mindset omladine u ovom čudnom vaktu. Kako trenirati naše duhovno srce, nastojali smo približiti kroz ramazanske audio eseje iz knjige „Radosne bilješke“. A roditelji su nesvjesno dobili zadatak da iftarsko vrijeme provedu u zajedništvu sa svojim najmlađima te im kroz zanimljiv koncept ramazanskog kalendara oslade trenutke Ramazana“, kaže Adnan Demirović.

Cambridge Muslim College (https://www.cambridgemuslimcollege.ac.uk/) nezavisna je visokoškolska ustanova. Osnovao ga je 2009. sadašnji dekan Timothy Winter kako bi podržao stipendije i obuku britanskih muslimana iz sekularne i islamske perspektive, obučava znanstvenike, provodi akademska istraživanja i razvija obrazovne programe za zajednicu.
The Productive Muslim Company (https://productivemuslim.com/) tvrtka je za obuku produktivnosti. Ova virtualna organizacija i web stranica specijalizirana je za pružanje materijala za muslimanski ummet kombinirajući učenja islama sa suvremenim savjetima i savjetima za produktivnost.

Kao dječak sa svojih 12 godina, Adnan Demirović iz Mostara došao je u Zagreb. Izbjegličku svakodnevicu ispunio je školovanjem, poslije osnovne i srednje na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva diplomira i postaje magistar elektrotehnike te se zapošljava u velikoj tvrtki Ericsson Nikola Tesla.

Sjećanje na svoj rodni Mostar najprije će opisati kroz spomen sevdalinke, koju je, kako veli, spoznao tek kada se ovdje uključio u Bošnjačku nacionalnu zajednicu i na taj način spoznao svoj identitet. Danas je Mostar za njega nepoznati grad, drugačiji od onoga kojega se sjeća kao dijete. Voli za sebe reći da je Mostarac i naglašava ideju komšiluka, za njega je tada bila stvarna.

„Danas imate generacije djece koja odrastaju tamo i nikada nisu prešli na jednu ili drugu stranu grada, rastu u dvostrukoj, trostrukoj ili tko zna kakvoj još razdvojenosti“, kaže Adnan.

U Zagrebu se Adnan, uz posao, posvetio radu s mladima odbora Islamske zajednice Zagreb te jedan od koordinatora odbora za rad sa mladima. Bivši je član kulturno umjetničkog ansambla BNZ od njegovih početaka te sadašnji potpredsjednik BNZ za Zagrebačku županiju.

Upravo je rad s mladima jedan od motiva za predstavljanje njegova rada u Bošnjačkom glasu.

Osnovna je njegova ideja bila dati mogućnost mladima za rad unutar Islamske zajednice, uz slobodu i neovisnost u djelovanju tako da mogu svoje ideje ostvarivati i šire od same djelatnosti omladinskog kluba. Druga je faza projekta ustanoviti što mlade stvarno zanima, ili kako bi Adnan rekao „govorimo islam modernim jezikom, nasuprot prilagođavanja modernom svijetu“ – to je u suštini paradigma s kojom su krenuli i kroz nedavni ramazanski program

„Sadržaj koji smo ponudili u sklopu ramazanskog programa bio je drugačiji od onih koji se nude kroz uobičajeni program u tom mjesecu“, kaže on.

U pripremi tog programa identificirali su nekoliko eminentnih svjetskih islamskih organizacija koje upravo govore islam modernim jezikom i usmjerene su na komunikaciju s poslovnim svijetom i posebno mladim ljudima. Kroz to i ovdašnji mladi pokušavaju reći da islam nije nešto kruto i opterećeno proteklim stoljećima.

Adnan će reći kako je ovaj program traganje i prepoznavanje tzv. produktivnog muslimana kojeg pokušavaju identificirati kroz fokus, energiju i vrijeme i kako to uravnotežiti kao  – živjeti najbolju verziju sebe.

Program su provodili tijekom mjeseca Ramazana u suradnji s The Productive Muslim Company koja im je dala ekskluzivna prava za korištenje sadržaja.

„Na njihovim je stranicama i oblikovano pitanje koje možemo postaviti svima“, kaže Adnan: „Živite li najbolju verziju sebe: duhovno, fizički i društveno?“

Prikupljali su raznolike članke, organizirali webinare i producirali multimedijske sadržaje kako bi doista ustanovili što je to produktivni musliman.

Ostvareni su i objavljeni raznoliki podcasti preko kojih su predstavljali ono što mlade ljude zanima, što ih motivira i pokreće, kako vide svijet. Mladi su preuzeli sve poslove oko toga i otvorili komunikaciju preko YouTube kanala gdje su objavljivani svi video sadržaji koje su sami proizvodili, ali i kroz aktualne sadržaje web stranice.

Najzad, važno je istaknuti znatan broj mladih koji su se odvažili sami proizvoditi medijske sadržaje, što je već i ostvareno dosadašnjim njihovim uključivanjem.

„To je čitanje islama kao koncepta koji nije tvrd nego komunicira sa svijetom“, reći će Adnan, „jer biti musliman ne znači biti pasivan i prihvaćati sve što mu se servira. Pokušavamo mlade potaknuti da se aktiviraju i afirmiraju u društvu, a istovremeno da predstavljaju i ono što jesu“.

Uzeli su najbolje koncepte raznih svjetskih kompanija koje promoviraju islam te su predstavili i rad Cambridge Muslim Colegge koji pokazuje na koji način žive znanost kroz koncept islama, način života čovjeka u biznisu, ali i ono razumijevanje povijesnih okolnosti i pitanja gdje je islam bio u ondašnja vremena.

Načeli su također i pitanje kako mladi razumijevaju nacionalni identitet Bošnjaka, što je na stanoviti način obilježeno i nedavno postavljenom izložbom u BNZ Zagreb. Naime, uoči obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u zagrebačkim prostorijama Bošnjačke nacionalne zajednice otvorena je izložba „Vremenska lenta događaja i ličnosti iz historije Bosne i Hercegovine“, koju je priredio i ostvario Adnan. Danas spominje mlade koji su pomagali u njezinu postavljanju i kaže kako su oni više vremena proveli čitajući ono što je izloženo. Nekako se čini, kaže on, da i to pomaže u razmišljanju o identitetu, mladi će promišljati o tome.

O ideji za stvaranje izložbe Adnan je za Bošnjački glas u ožujku ove godine rekao: „Kada sam prije 10 godina prisustvovao jednom predavanju o stanju u BiH, eminentnog hrvatskog profesora povijesti i svojevremeno kandidata za predsjednika Republike Hrvatske, postavio sam pitanje koje mi se činilo kao ključ rješenja stoljetnog problema u BiH: Bi li se situacija u BiH promijenila da svi narodi, koji žive u BiH, priznaju BiH kao svoju državu? Odgovor na to pitanje nisam dobio. Stoga na tragu toga, izložbom predstavljam priču jednog naroda i jedne zemlje kroz vremensku dimenziju prikazanu u kolažu likova i događaja od srednjovjekovnog perioda do danas. Ono što likove, ove 900 godišnje priče, čini jedinstvenim činjenica je da su na neki način osjećali Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu i/ili djelovali na način da jedinstvena ostane. I to je sukus moje ideje.“

fotografije: Nikola Šolić