Medžlis Islamske zajednice Pula, u dogovoru s muftijom Azizom ef. Hasanovićem, organizirao je 9. travnja 2022.  donatorsku večer u Hotelu Park Plaza Histria  za izgradnju  Islamskog kulturnog centra (IKC) u Puli. Uz muftiju Hasanovića i njegovog zamjenika Mevludi ef. Arslanija, bilo je nazočno više uzvanika i visokih islamskih dužnosnika iz Hrvatske i susjednih zemalja, a među njima Ivona Močinić, zamjenica pulskog gradonačelnika, dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme Bosne i Hercegovine, zamjenik muftije Republike Slovenije Nazif ef. Topuz i rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete  Aldin Dugonjić.

Medžlis Islamske zajednice Pula, kao treći po veličini u RH i s 53 godine postojanja ušao je u projekt izgradnje Islamskog centra u Puli 2020. godine kupovinom zemljišta za izgradnju IKC. Cijena zemljišta je 1. 250. 000 eura i za tu namjenu Medžlis je uzeo pozajmicu od banke na period otplaćivanja od 4 rate. U proteklom periodu Mešihat islamske zajednice u RH i Medžlis Islamske zajednice Pula uložili su maksimalan trud i otplatili dvije rate. U međuvremenu potpisan je ugovor s Arhitektonskim uredom iz Zagreba za izradu projektne dokumentacije.

U ime Grada Pule i gradonačelnika Filipa Zoričića sudionicima Donatorske večere pozdrave je uputila Ivona Močinić, zamjenica pulskog gradonačelnika koja je istaknula da se Pula kao  multikulturalan grad  ponosi suživotom različitih nacionalnih manjina i zajednica. Upravo raznolikost kulture, običaja, vjere i jezika najveće su bogatstvo ovih prostora. Na Gradu  je obveza da osigura infrastrukturu i ostale uvjete kako bi svim građanima, pa tako i pripadnicima svih manjina život bio što ugodniji, poručila je Ivona Močinić poželjevši puno uspjeha u realizaciji projekta IKC.

Dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme BiH prenio je tople pozdrave reisa Kavazovića te podvukao da se u odabranom mjesecu Ramazanu dobra djela umnogostručuju.

– Želim ovom prilikom da pohvalim Islamsku zajednicu u Hrvatskoj s muftijom Azizom Hasanovićem na čelu na velikim i značajnim projektima zadnjih godina. Slijede i novi veliki projekti, osim Pule i gradnja  Islamskog centra u Osijeku. To sve pokazuje da muslimani u Hrvatskoj imaju dobru poziciju, uživaju sva prava. Želim da zahvalim svim nadležnim vlastima u RH na njihovom razumijevanju za potrebe muslimana da imaju kvalitetne objekte i odnose dostojne ovog podneblja i ovog vremena. Hvala i našim džematlijama koji ne žale ni truda ni svojih sredstava za ostvarenje ovakvih izuzetnih projekata. Pulski Islamski kulturni centar  po arhitektonskim rješenjima ukrašavati će Pulu i cijelu  Istru te biti na ponos svih nas, zaključno je istaknuo ef. Ljevaković.

Zamjenik muftije Republike Slovenije Nazif ef. Topuz istaknuo je osobnu vezanost za Pulu u kojoj je  odradio vojni rok, te se dobro  sjeća teravije (molitva tijekom mjeseca Ramazana) u Sarajevskoj ulici u kojoj je prije 53 godine započeo s radom Medžlis Islamske zajednice Pula. Zamjenik muftije Slovenije izrazio je nadu da će se za pet godina moći klanjati u Islamskom centru Pula.

Glavni imam Medžlisa IZ Pula Esad ef. Jukan toplo je pozdravio sve nazočne i među njima donatore, a posebice prof. dr.  Enesa ef. Ljevakovića, zamjenika reisu-l-uleme, zamjenika muftije Republike Slovenije Nazifa ef. Topuza i akademika muftiju Aziza ef. Hasanovića. Ef. Jukan zahvalio je svima koji su došli na Donatorsku večer i pružili potporu realizaciji projekta IKC Pula te istaknuo da će uskoro početi izgradnja Centra.

Pozdravljajući sudionike Donatorske večeri akademik muftija Hasanović je podvukao da je Pula prostorno najugroženija za obavljanje vjerskih aktivnosti muslimana od svih 16 medžlisa u RH.

– Islamski kulturni centar u Puli biti će  jedinstveno mjesto gdje će se zdravo odgajati naša djece  i zato je nužno da se što prije izgradi. Veseli me da imamo razumijevanje kod naših ljudi, kod naših vjernika, a još više od strane građana, naše braće. Tu je s nama Goran Rašić, poduzetnik iz Buja, koji je među prvima dao svoj prilog za izgradnju IKC, rekao je muftija Hasanović  i potom  uručio zlatne diplome trojici donatora koji su za IKC Pula dali po 10.000 eura, a to su Gazi Deari, Mujo Omanović i Halil Jukan.

Tijekom Donatorske večeri upriličena je i aukcija, otvorena umjetničkom slikom Erosa Čakića (donacija Grada Pule), a bila su i dva dresa poznatih nogometnih reprezentativaca BiH Edina Džeke i Amera Gojaka. Za IKC na donatorskoj večeri prikupljeno je oko 50.000 eura.

foto: Asim Čabaravdić