U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, 11. prosinca/decembra 2021. godine održana je završna svečanost 16. Festivala bošnjačke kulture u Istri.

Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre postoji 26 godina, dok Festival bošnjačke kulture organizira 16 godina zaredom što je vjerojatno među najstarijim kulturnim programima nacionalnih manjina na ovom području.

Kroz ovaj program Bošnjaci Istre pokazuju svoje nasljeđe kulturne baštine od sevdalinke, narodnih igara i plesova do pripreme i predstavljanja tradicionalnih jela.

„Program festivala namijenjen je svim sugrađanima upravo s ciljem boljeg upoznavanja kultura i razumijevanja među njima“, istaknuo je predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić.

Brojne su goste pozdravili i predstavnici pokrovitelja Festivala: Mirjana Galo, potpredsjednica Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Jessica Aquavita, zamjenica župana Istarske županije te Bruno Cergnul, zamjenik gradonačelnika Grada Pule.

Voditeljica festivala Nermina Mezulić najavila je bogat program u kojem su nastupili: Ansambl Bosana, kulturno umjetnička društva Đulistan i Kršanski ljiljani te kantautorica i akademska glumica Elis Lovrić.

Zahvala za ovu posebnu večer pripada svim vrijednim članovima i članicama Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre koji svojim nesebičnim radom doprinose održavanju programa. Pritom valja istaknuti Ramizu Vugdalić, Jasnu Malagić, Džehvu Huremović, Zarifu Hasanović, Ifetu Huskić i Elmasu Kavgić koje su zaslužne za gastro predstavljanje tradicionalnih bosanskohercegovačkih jela.

Pokrovitelji Festivala su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Istarska županija, Grad Pula, Općina Marčana, Općina Medulin i Turistička zajednica Grada Pule.

Ansambl Bosana osnovala je 2002. godine Bošnjačka nacionalna zajednica u Zagrebu, u okviru koje djeluju pjevački mješoviti zbor s 35 članova te nekoliko solista, izvođača sevdalinki, uz pratnju instrumentalnog sastava. Na repertoaru zbora su sevdalinke i ilahije koje se izvode četveroglasno. Voditelj zbora je Ivan Buljan koji zbor vodi od 2019. godine i s kojima bilježi uspješne nastupe u Hrvatskoj, BiH i inozemstvu. Voditelj orkestra je Edin Džaferagić, uz Zlatana Mehanovića i Zijada Mehulića te soliste Ferida Bešića, Nađu Dervić, Šefiku Mešić, Nedžada Dizdarevića i Donata Orlića.

KUD Đulistan iz Labina osnovan je 2013. godine, okuplja članove svih dobnih skupina i na taj način kroz tradicionalne igre i plesove čuva običaje i tradiciju od zaborava nastupajući diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i inozemstva. Predsjednica KUD-a je Mirela Karić, dok je Ervada Hevešević njegova voditeljica. Ostvarili su suradnju s cijenjenim umjetničkim rukovodiocem i koreografom ansambla igara i pjesama akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu Rifetom Kulićem Fikanom.

KUD Kršanski ljiljani njeguje folklornu tradiciju Bošnjaka od 2010. godine kada je društvo i osnovano. Od tada je kroz društvo prošlo puno igrača i članova. Mogu se pohvaliti nastupima u Istri, diljem Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Makedonije, a posebno se ponose nastupom na međunarodnom festivalu folklora u Pragu 2019. godine. Predsjednik društva je Esad Čolić, a voditeljica je Ervada Hevešević, dok je stručni suradnik koreograf Rifet Kulić Fikan iz Sarajeva.

Elis Lovrić istarska kantautorica i akademska glumica, umjetnica koju zovu i istarskom vilom, pjeva na starom labinjonskom dijalektu i već niz godina njeguje poseban i osebujan stil. Svojim jedinstvenim izričajem i glasom već godinama oplemenjuje istarsku scenu promovirajući je u cijelom svijetu.

Foto: Roberto Bilić, Amir Adžikić