Predstavnici bošnjačkih asocijacija Primorsko-goranske županije su u sklopu svojih programskih aktivnosti posjetili nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini. Incijatori ovog tradicionalnog putovanja bili su predsjednica Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva Nafa Delimehić i predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović.

Prva stanica ovog kratkog proputovanja kroz domovinu bilo je naselje Ahmići u kojem se 16. travnja 1993. godine dogodio stravičan zločin u kojem je u jednom danu živote izgubilo 116 ljudi, a najmlađa žrtva imala je tek 3 mjeseca. Cvijeće na spomen obilježje poginulima Bošnjacima položili su Denis Beganović i Nafa Delimehić. Lokalni imam Mahir ef. Husić nazočnima je održao čas povijesti i pozvao sve da prenesu poruku kako se ovako nešto nikad nikom i nigdje ne bi dogodilo.

Centralni događaj putovanja bio je posjet općinskom načelniku Općine Travnik dr. sc. Kenanu Dautoviću. Uz konstruktivni razgovor detektirana su mnogobrojna pitanja i problemi s kojima se susreće naša domovina, a jednako tako i Bošnjaci u Hrvatskoj, ali i u drugim zemljama u dijaspori. Dogovorena je suradnja i susret predstavnika bošnjačke dijaspore u jednom od gradova u BiH kako bismo uz kvalitetnu mrežu suradnje stvorili preduvjete za boljitak cjelokupnog stanovništva u Bosni i Hercegovini, ali i onim sredinama gdje su Bošnjaci u manjoj mjeri integrirani u društvo. Istakli smo načelniku Dautoviću da je model zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj dobro definiran, ali da su manjine izrazito malo zastupljene u poslovima unutar jedinica lokalne i regionalne uprave i samouprave, dok su na parlamentarnoj razini, Bošnjaci u nezahvalnom položaju jer dijele saborskog zastupnika s još četiri nacionalne manjine te tako Bošnjaci nemaju svog predstavnika u Hrvatskom saboru. Podsjećanja radi, Bošnjaci su u velikom broju bili sudionici Domovinskog rata u kojem je više od 25.000 sudjelovalo u obrani Republike Hrvatske i oko 1.200 njih položilo svoj život.

Završna lokacija putovanja bio je posjet privatnom muzeju Mehridina Dedića u Bihaću koji je za života prikupio veliku kolekciju ratne i ostale opreme. Ovdašnji je teren, kao i mnogi drugi bio znatno zagađen minama i drugim eksplozivnim sredstvima, pri čemu je, u pripremi eksponata, nastradao i sam idejni tvorac ovog vrijednog muzeja. Njegovu misiju nastavile su njegove kćeri Ajla i Nejla i supruga Nermina koja je u dobrom duhu odgojila svoju djecu kako bi ih pripremila za samostalan život i misiju istine koju prezentiraju onima koji posjete njihov muzej.

Predstavnike bošnjačkih asocijacija dočekale su i članice udruženja autora “Riječi sa Une”, osnovanog 2016. godine s ciljem da okupi pjesnike i književnike Unsko-sanskog kantona. Postali su prepoznatljivi u svom gradu i šire, pa tako redovno sudjeluju na mnogobrojnim susretima kako u domovini tako i izvan Bosne i Hercegovine. Njihov cilj je širenje krugova prijateljstva, upoznavanja, povezivanja i suradnja s drugim udruženjima sličnih i plemenitih namjera. Članica udruženja Amra Kolčaković i predsjednica udruženja “Riječi sa Une” Dževha Havić uručile su nekoliko zbirki svojih radova za musafire iz Hrvatske.

Foto: Denis Beganović