U Zagrebu, kao i u mnogim gradovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, obilježena je 29. godišnjica od dana kada je na prijedorskom radiju izgovoreno ovo: “Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima! Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake, u protivnom, snosiće teške posljedice”.

Dan bijelih traka obilježava se svakog 31. svibnja kao sjećanje na vrijeme u kojem je, u od toga dana, u Prijedoru i okolici ubijeno 3.176 osoba, među kojima je 102 djece. Na području prijedorske općine otkriveno je više od 400 masovnih grobnica, među kojima je i najveća masovna grobnica Tomašica, otkrivena tek 2013. godine.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, na dan 31. svibnja ove godine, na glavnom zagrebačkom trgu, podsjetilo je na žrtve zločina u Prijedoru i Sanskoj dolini 1992. godine. Iskazujući solidarnost sa žrtvama, organizatori i prisutni građani Zagreba, vezivali su bijele trake oko ruke.

Ove će godine po svemu sudeći uroditi plodom inicijativa građana da se u Prijedoru postavi obilježje ubijenoj djeci, iako tamošnje vlasti na Dan bijelih traka slave nekakav dan oslobođenja grada.