Glas bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, u nedjelju 31. svibnja ove godine, kroz program manifestacije Dani bijele trake u Zagrebu, podsjetilo je na žrtve zločina u Prijedoru i Sanskoj dolini 1992. godine. Iskazujući solidarnost sa žrtvama, organizatori i prisutni građani Zagreba, vezivali su bijele trake oko ruke.

Ovime su građani Zagreba podsjetili na objavu prijedorskog radija na dan 31. svibnja 1992. godine: “Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice.”

Isti dan, u Prijedoru je mirnom šetnjom obilježen ovaj, Međunarodni dan bijelih traka, kao znak sjećanja na više od tri tisuće ubijenih u prijedorskoj općini od 1992. do 1995. godine, među kojima je 102 djece. Dan bijelih traka u Prijedoru 2020. godine organizirali su inicijativa “Jer me se tiče” u suradnji s Centrom za mlade Kvart i Fondacijom za izgradnju kulture sjećanje iz Prijedora, te Oštrom nulom iz Banja Luke.

U isto vrijeme kada je obilježavanje održano u Zagrebu i Prijedoru, građani Sarajeva su na Ajfelovom mostu postavili privremeni memorijal s imenima ubijene djece Prijedora.

U Prijedoru se ovaj dan obilježava od 2012. godine. Podsjetimo, te su godine vlasti opštine Prijedor zabranile okupljanje porodicama i udruženjima žrtava, a u znak protesta na gradskom je trgu, s bijelom trakom na ruci, stajao samo Emir Hodžić. Tijekom rata, većina muških članova njegove obitelji prošla je kroz zloglasne logore Omarska, Keraterm i Trnopolje, kao i oko 30 tisuća njegovih sugrađana.

Na području prijedorske općine otkriveno je više od 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica otkrivena tek 2013. godine.

Međunarodni Dan bijelih traka obilježava se svake godine u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine i mnogim gradovima širom svijeta, kao i niz godina u Zagrebu.

foto: Bosiljko Domazet