U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, udruge Počasnog voda Bošnjaka i udruge Bošnjaka veterana Domovinskog rata Hrvatske, u spomen parku poginulim Bošnjacima ispred Islamskog centra u Zagrebu, održani su 10. Memorijalni dani Šefika Pezerovića.

Polaganjem vijenaca, desetu godinu zaredom, zajedno s obitelji Šefika Pezerovića, njegovom sestrom Amirom Hamzić Pezerović, obilježeno je sjećanje na Šefika, prvog Bošnjaka hrvatskog redarstvenika koji je poginuo u Domovinskom ratu.

U ljeto 1991. godine, Šefik Pezerović krenuo je u obranu Pounja, područja kojega su u to vrijeme napadali JNA i neprijateljska paravojska. Kod mjesta Kozibrod, granata ga teško ranjava, kao i nekoliko njegovih kolega. Tri ranjena mlada policajca, Šefika Pezerovića, Dragu Matijevića i Ivana Žalca te medicinsko osoblje koje ih je prevozilo u sisačku bolnicu, zarobila je neprijateljska seoska straža. Ni danas se ne zna sudbina druge dvojice ranjenih policajaca, dok je Šefikovo tijelo pronađeno devet godina kasnije te su njegovi posmrtni ostaci sahranjeni u Zagrebu uz vojne počasti.

Sudbina 23-godišnjeg Šefika postala je simbol je stradanja više od tisuću Bošnjaka koji su u obrani Hrvatske dali najviše što imaju – vlastiti život.

Njegovo ime utisnuto je u spomenik u Strugi Banskoj, gdje je živote položilo 13 hrvatskih policajaca, kao i na spomenik u zagrebačkoj Kustošiji. U Kuljanima, Šefiku je podignut spomenik kao prvom Bošnjaku poginulom u Domovinskom ratu, a jedna od ulica uz zagrebačku džamiju nosi njegovo ime.

U obrani Republike Hrvatske sudjelovalo je 25 tisuća Bošnjaka, a imena njih 1187 koji su dali svoj život u ratu uklesana su u memorijalni spomenik kod zagrebačke džamije.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, akademik Zvonko Kusić, predstavnici ministarstava unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić te predstavnici niza veteranskih i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba početkom ove godine objavilo je knjigu „Sjećanja Bošnjaka na sudjelovanje u Domovinskom ratu u Hrvatskoj“ koju je priredio Filip Škiljan.

 

 

foto: Bosiljko Domazet