Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u petak, 28. veljače 2020. u Muzeju Mimara, u Zagrebu, predstavili su knjigu „Bosna na udaru srpskog nacionalizma“ autora akademika prof.dr.sc. Muje Demirovića. Predstavljanje je pratila izložba „1. mart Dan nezavisnosti BiH“, a održan je i glazbeni program ansambla Bosana.

Autor dr.sc. Mujo Demirović, poznati je bosansko-hercegovački politolog i sociolog, a od posebnog je interesa njegovog znanstvenog rada suvremena politička povijest Bosne i Hercegovine.

U svom 40-godišnjem plodnom radu prošao je sva zvanja, od asistenta do redovnog profesora, za što je dobio brojna priznanja. Napisao je i objavio više od šezdeset znanstvenih i stručnih radova u relevantnim časopisima i publikacijama. Sudjelovao je na brojnim konferencijama i simpozijima, pisao brojne recenzije i bio promotor velikog broja knjiga. Autor je i koautor dvanaest knjiga i udžbenika, od kojih su neke našle mjesto u prestižnim svjetskim bibliotekama poput onih Yalea, HAZU, i drugima. Prof dr.sc. Mujo Demirović uživa visok ugled u stručnim i znanstvenim krugovima u zemlji i inozemstvu.

Knjiga koju je te večeri predstavio plod je njegovog rada na doktorskoj disertaciji „Teorija i izvori srpske nacionalne politike prema Bosni i Bošnjacima“, i tri su glavna mjesta istraživanja: rad na temi koja će nužno iznjedriti znanstvene generalizacije i potvrditi provjerljive činjenice iz raspoložive i dostupne građe, razvijanje teme potaknute osobnim i porodičnim iskustvom iz dva rata koji su obilježili gotovo cijelo jedno, kako ga autor naziva „brutalno“ stoljeće, te isticanje važnosti zbilje između ratova i odgovornosti intelektualca da se bavi temama od najvećeg narodnog interesa, njegove egzistencije i slobode. Autor naglašava potrebu uviđanja nemoći stvaranja racionalnih odgovora na sukcesivna ponavljanja zla, bez garancija za ono proklamirano – nikad više. Ova je knjiga svakako doprinos tom traganju. Na dvjestotinjak stranica autor promišlja i razlaže povijest Bosne i Bošnjaka, jer povijesno-teorijsko razumijevanje paradigme bošnjaštva neophodan je uvjet razumijevanju problema koji autor postavlja u svjetlu odnosa Bosne i Bošnjaka s politikom susjedne Srbije. „Bosna kao autentična povijesna i kulturno-povijesna društvena zajednica i način života“, kako u recenziji knjige navodi prof. Adil Kulenović, u vrtlogu burne prošlosti i brojnim političkim previranjima koja su se događala na njenom tlu, nužno treba intelektualnu elitu koja će „osvjetljavati duh i volju bošnjačkog naroda“, i prema tome, ova knjiga autora prof.dr.sc. Muje Demirovića važan je dokument i prikaz situacije u kojoj se kako autor ističe, Bosna nalazi cijelo jedno dugo stoljeće.