U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, u subotu 29. veljače 2020. godine, u Multimedijalnom centru u Medulinu obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i to kroz mobilnu dokumentarnu izložbu fotografija iz Muzeja “Alija Izetbegović” iz Sarajeva pod nazivom 1. mart.

Prisutnima se obratio predsjednik NZBI Senad Pršić izrazivši zadovoljstvo da smo upravo mi imali čast održati ovu jedinstvenu izložbu budući da je dan ranije, u organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske i VBNM Grada Zagreba izložba održana u muzeju “Mimara” u Zagrebu. Kroz dokumente i novinske napise izložba govori o tijeku stvaranja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ali i krvavoj agresiji koja je uslijedila nakon referenduma o nezavisnosti BiH.

Goran Buić, načelnik općine Medulin izrazio je zadovoljstvo što je izložba održana upravo u općini Medulin, te naglasio otvorenost prema svim manjinama te podršku u realizaciji njihovih programskih sadržaja.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupilo je BKUD “Vodnjan” iz Vodnjana, dok je Amir Rešidović u vlastitom aranžmanu odsvirao pjesmu “Jedna si jedina”. Neizostavna  je bila i degustacija bosanskih tradicionalnih jela koje su pripremile članice NZBI.

Isti dan ujutro, tradicionalno na Mornaričkom groblju u Puli položen je vijenac na spomen obilježje Bošnjacima palim u Prvom svjetskom ratu.

Zahvaljujemo Općini Medulin na podršci u organizaciji ovog za nas Bošnjake vrlo značajnog datuma.

Čestitamo svim građanima Bosne i Hercegovine, svim Bosancima i Hercegovcima u domovini i širom svijeta Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.