Kulturno umjetnički program i tribina pod nazivom “Bošnjaci zajedno” u organizaciji Bošnjačkog nacionalno vijeća i Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Zagreb i Zagrebačku županiju, održana 25. veljače 2023. godine u prostoru zagrebačkog Narodnog sveučilišta Dubrava, otvorila je prostor za raspravu o položaju Bošnjaka u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

Riječ je o drugoj tribini pod tim nazivom na kojoj su se okupljenima u prepunoj dvorani uvodno obratili Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća te dr. sc. Sead Berberović, istaknuti član Bošnjačke nacionalne zajednice.

Bošnjačka se manjina u Hrvatskoj suočava sa specifičnim problemima koje druge manjine nemaju, rekao je Hodžić, naglasivši kako je jedan od njih i to da „ljudima pokušavam objasniti kako da se izjasne, pokušavam im reći kako se zovu“.

„Apeliram na vas da provjerite kako ste izjašnjeni i upisani u popis birača, ne sugerirajući vam da taj glas sutra date bilo kome, već da vama neko ne oduzima pravo glasa”, rekao je Hodžić, posebno zahvalivši prisutnim članicama i članovima Ansambla ”Bosana” i ženskog zbora ”Bulbuli” jer su istinski promicatelji sevdaha u Hrvatskoj, a i mnogo šire.

Donedavni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dr. Sead Berberović, dugogodišnji čelnik Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske, istaknuo je da se slobodno nacionalno izjašnjavao i pritom postigao zavidnu profesionalnu karijeru.
Međutim, rekao je, „ako sami negirate svoj identitet i njegove odrednice, naciju, vjeru, porijeklo, onda vas neće cijeniti ni vaša okolina“, podsjetivši da je bošnjačko nacionalno ime prihvaćeno u javnom i političkom životu u Hrvatskoj.

Glazbeni dio večeri otvoren je instrumentalnom verzijom pjesme „Mojoj dragoj BiH“, kojoj je autor glazbe i aranžmana Ismet Kurtović, a teksta njegov brat Fikret; pjesma snimljena ratne 1992. godine ubrzo je postala neslužbena himna Bosne i Hercegovine.

U nastavku, članice i članovi Ansambla „Bosana“, izvedbom nekoliko sevdalinki ponijeli su publiku u čarobni svijet emocija, glazbe duše i srca.

Stihovima iz svoje zbirke “Plesač kamenih prstiju“ publici se predstavio Mehmed Sadović Hadžibegović, izgovorivši i jednu pjesmu Ivana Slamniga.

O nastanku pjesme „Mojoj dragoj BiH“ kao i o snimanju video spota govorio je glazbena legenda Ismet Kurtović, autor i sadašnji voditelj ženskog zbora „Bulbuli“.

S vlastitim je uglazbljenim stihovima na pozornici nastupio i Sead Alić, uz pratnju na gitari Safiudina Alimoskog Safija.

Ratno je doba zabilježeno u nizu književnih djela, a o jednom od njih, knjizi Darka Cvijetića „Schindlerov lift“, govorila je Vesna Ivezić, članica redakcije časopisa Bošnjački glas.

Završnicu večeri označio je nastup ženskog zbora „Bulbuli“ koji su izveli tri pjesme uz sudjelovanje i pratnju publike.