U organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice Rovinj, u subotu  5.11.2022. godine u Domu kulture u Rovinju održani su 8. Dani bošnjačke kulture.

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Rovinj, Suad Salkić istaknuo je da uz sve nedaće i teška vremena u kojima živimo Bošnjačka zajednica Rovinja i dalje će neumorno raditi na očuvanju naše kulturne baštine i tradicije, kao i na prezentaciji i prmociji naše kulture. Istaknuo je da je to jedini ispravan put uvažavanju i poštivanju te kvalitetnoj integraciji.  Suad Salkić spomenuo je kako je Statutom Grada Rovinja uvedena dvojezičnost za sve institucije, te kako bi se uskladili sa Statutom Grada Rovinja, Bošnjačka nacionalna zajednica Rovinj na redovnoj izvještajnoj Skupštini usvojila je i naziv na talijanskom Comunita nazionale bosniaca della Citta di Rovigno.

Prisutnima se obratio i predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić, istaknuvši da će Nacionalna zajednica Bošnjaka Istre uvijek podržavati programe kojima se doprinosi očuvanju i promociji naše kulture, tradicije i običaja.

U kulturno – umjetničkom programu prezentirane su duboke emocije koje samo tradicionalna pjesma sevdalinka može potaknuti te raskoš narodnih igara i plesova prezenriana je kroz folklor. Nastupili su Bošnjačka nacionalna zajednica Primorsko –gornske županije na čelu sa predsjednikm Rasimom Alijagićem i to sa dvije sekcije, Mješovitim pjevačkim zborom Sevdalije koji djeluje na području primorsko goranske županije deset godina i folklornom sekcijom Riječki biseri  pod vodstvom Amele Alijagić i Bošnjačko kulturno umjetničko društvo Vodnjan na čelu sa predsjednikom Bilalom Pekarićem i koreografom Almirom Bektićem.

Tu večer mogle su se čuti brojne sevdalinke, kao što su: U đul bašti, Snijeg pade na behar na voće, Moj dilbere, Zapjevala sojka ptica, Netko tiho ulicom pjevuši, dok su se od trdicionalnih igara i plesova mogli vidjeti Zavrzlama, Bugarka, Tursko kolo, Splet igara iz srednje Bosne. Solističkim nastupima predstavili su Nazifa Petrović i Vinko Stamenić koji su na oduševljenje publike otpijevali još nekoliko pjesama sevdalinki.

Osim tradicionalnih pjesama sevdalinki i tradicionalnih igri i plesova, posjetitelji su mogli uživati i u prezentaciji i kušanju i tradicionalnih bosanskohercegovačkih jela koje su pripremile članice udruge.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Rovinja i brojih pojedinaca kojima je želja da se tradicija očuvanja kulturne baštine Bošnjaka Rovinja održi i nastavi.

fotografije: Mirela Čaušević