Poslije dvogodišnje pauze zbog pandemije, Bošnjačka nacionalna zajednica za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju u suradnji s Medžlisom Islamske zajednice Zagreb, u nedjelju 8. svibnja 2022. održala je svoj tradicionalni Bajramski koncert.

U svečanom obilježavanju završetka mjeseca posta i nedavne proslave dolaska Bajrama, u ozračju veselja i radosti, neizostavni pratilac je sevdalinka u čijem je znaku protekao nastup Ansambla „Bosana“.

Kroz program vodio je Zijad Gračić koji je publici predstavio orkestar pod vodstvom Edina Džaferagića te Safiudina Alimoskog i Zlatana Mehanovića kao i zbor „Bosana“ koji vodi dirigent prof. Ivan Buljan.

Koncert je započeo pjesmom koja govori o miru, slozi, ljubavi, ilahijom „Selam“ za koju je aranžman napravio prof. Fuad Ahmetspahić, a uz zbor i orkestar izvela ju je Zdenka Ahmetspahić.

Pjesmu „Zemlja Tvrtka i Kulina bana“ za koju su tekst napisali dr. Izudin Fazlagić i prof. Fuad Ahmetspahić te aranžman Fuad Ahmetspahić, pjevao je solist Donat Orlić uz zbor, a pjesmu „Nigdje tako k’o u Bosni nejma“ izvela je Šefika Mešić uz orkestar.

Potom je dugogodišnji član zbora Ferid Bešić izveo staru sevdalinku „Sjetuje me majka“, dok je u nastavku zbor pod dirigentskom palicom Ivana Buljana izveo još dvije pjesme, „Ne klepeći nanulama“ i „Svi dilberi“.

Još jednu staru sevdalinku „U lijepom gradu Višegradu“ pjevao je Nedžad Dizdarević, a Enisa Majer je otpjevala pjesmu „Sejdefu majka buđaše“.

Ilahiju „U dergjahu mog srca“ te pjesme „Zvijezda tjera mjeseca“ i „Na prijestolju sjedi sultan“, izveli su zbor i solist Donat Orlić, a pjesmu „Tamburalo momče uz tamburu“ pjevala je Nađa Dervić, dok je Donat Orlić uz pratnju orkestra otpjevao „Širi mjesec po Igmanu zrake“.

Jednu od osnivačica zbora i dugogodišnju solisticu Zdenku Ahmetspahić publika je čula još jednom u izvedbi pjesme „Simbil cvijeće“ koju je kroz sevdah autorski proveo Jozo Penava.

Stanovito iznenađenje kojim je uljepšana ova večer, bio je nastup učenika trećeg razreda muzičke škole Džana Džaferagića koji je izveo dvije klasične kompozicije na gitari.

U nastavku, zbor „Bosana“ izveo je pjesme „Razbolje se šimšir list“, „Zvao bih te gospodaru“ i „Bosno moja“, a za kraj koncerta Zlatan Mehanović je, uz pomoć Džaferagića na harmonici i Alimoskog na gitari, otpjevao svoju pjesmu „I ovdje se kafa pije“.

Foto: Nikola Šolić