“Žene u crnom” iz Srbije i ove godine došle su u Potočare da odaju počast nevino ubijenim žrtvama genocida, kao i podršku preživjelima.

Pored “Žena u crnom” iz Srbije, u kompleksu Memorijalnog centra prisutan je veliki broj preživjelih žrtava kao i brojni zvaničnici iz BiH i regiona.

Ove godine se obilježava 26. godišnjica od genocida u Srebrenici, a konačni smiraj naći će 19 žrtava, 18 muškaraca i jedna žena. Najstarija žrtva koja će danas biti ukopana je Husein Kurbašić koji je ubijen u 63. godini života, a najmlađa žrtva koja će pronaći smiraj je Azmir Osmanović. On je ubijen u svojoj 16. godini, njegovi posmrtni identificirani su u maju ove godine, a pronađeni su u masovnoj grobnici Poljanci.

U Memorijalnom centru Potočari u toku je vjerski program, a nakon toga uslijedi će nošenje tabuta od Musalle do mezarja gdje će svoj konačni smiraj pronaći 19 ubijenih žrtava genocida.

 

foto naslovnica i slike: D. S./Klix.ba

izvor:  https://www.klix.ba/vijesti/bih/zene-u-crnom-iz-srbije-dosle-su-u-potocare-da-odaju-pocast-zrtvama-genocida/210711065?utm_source