U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, koja ove godine obilježava dva jubileja i to 15. Festival bošnjačke kulture u Istri te 25 godina djelovanja NZBI, jedne od najstarijih udruga civilnog društva u Istri, u subotu, 27. 06. 2020. godine otvoren je jubilarni 15. Festival bošnjačke kulture u Istri uz obilježavanje 25 godina djelovanja prigodnom prezentacijom popratnih fotografija i događaja koji su obilježili taj period. U proteklih 25 godina realizirano je bezbroj programa, projekata, izložbi fotografija, promocija knjiga, izdavanja knjiga, okruglih stolova i znanstvenih skupova. a ostvarena je i suradnja s predstavnicima bošnjačkih asocijacija i eminentnih osoba iz javnog života kako u Hrvatskoj tako i u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji, itd.

Predsjednik NZBI i BNZH Senad Pršić istaknuo je da su ova dva jubileja prilika da se prisjetimo na naše brojne članove koji su dali značajan doprinos bošnjačkoj zajednici u cjelini i koji nisu više među nama, a to su Salih Agić, Džemil (Đemo) Šehić, prof. dr. sc. Jusuf Šehanović, prof. dr. Dževdet Hadžiselimović kao na i naše brojni članovi koji i danas s nama predano rade.

Programski sadržaji NZBI usmjereni su na očuvanje tradicije, običaja i kulturne baštine te prezentaciju kulture sugrađanima, ali i turistima koji ih s velikim zanimanjem prate.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić istaknuo je da je već dugi niz godina naš Festival i dio turističke ponude, ali prije svega i prilika da se sugrađani upoznaju sa kulturnom baštinom Bošnjaka koji žive u Puli i Istri. Zbog novonastale situacije s pandemijom COVIDA 19, ovogodišnji programski sadržaji su revidirani zato da bismo se pridržavali propisanih epidemioloških mjera. Iz tog razloga otvorenje 15. Festivala bošnjačke kulture u Istri održano je na ljetnoj terasi Doma hrvatskih branitelja u Puli, a ne kao dosadašnjih godina na trgu Forum u Puli.

Prisutne je u ime gradonačelnika Grada Pule pozdravio Robert Cvek, istaknuvši da ovakva vrsta događanja u organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre na najljepši način prikazuju način života u Istri, toleranciju i poštovanje tuđih i svih ostalih prava.

Programu otvorenja jubilarnog 15. Festivala bošnjačke kulture u Istri uz obilježavanje 25 godišnjice djelovanja prisustvovao je i poseban gost Bermin Meškić, mag. iur. , bivši član Savjeta za nacionalne manjine RH i kandidat na nedavno održanim parlamentarnim izborima, kao i predstavnici svih bošnjačkih asocijacija iz Istre, te sadašnji član Savjeta za nacionalne manjine Ishak Hodžić.

Uz projekciju fotografija s dosadašnjih 14 godina održavanja Festivala bošnjačke kulture u Istri, mr.sc. Aida Muradbegović u kratkom je izlaganju podsjetila prisutne na dosadašnji rad kroz 25 godina djelovanja.  Prigodni program obilježavanja 25 godina djelovanja Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre održat će se krajem godine svečanoj sjednici NZBI.

Ovogodišnji koncept Festivala zamišljen je na taj način da se kroz tradicionalnu pjesmu sevdalinku pokaže kako glazba spaja ljude, te kako bez obzira na jezik svi osjećaju emociju koju glazba nosi.

Kroz čaroliju i posebnost Bosne pjesmom sevdalinkom proveli su nas ansambl „Šadrvan“ iz Rijeke izvodeći neke od najljepših sevdalinki uz vodstvo osnivača Zemira Delića te posebnu gošću violinisticu Natašu Veljak.

„Šadrvan“ na najljepši  i sebi originalan način njeguje tradiciju posebnog  bosansko-hercegovačkog glazbenog izričaja – sevdaha. Brojni su njihovi nastupi i nagrade,  kako u Hrvatskoj  tako i u inozemstvu. No, svugdje su svojom originalnošću u aranžmanima u kojima dominira gitarska pratnja i vokalna širina izvođača, uspjeli plijeniti pažnju i pozitivne kritike brojnih poštovalaca i znalaca sevdaha.

U programu su nastupili i KUD „Đulistan“ iz Labina te KUD „Kršanski ljiljani“ koji se mogu pohvaliti brojnim nastupima kako u RH tako i šire, od Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, Italije do Češke. Predsjednica KUD-a „Đulistan“ je Mirela Karić, a KUD-a „Kršanski ljiljani“ Esad Čolić, dok je voditeljica oba KUD-a Ervada Hevešević.

Voditeljica programa Nermina Mezulić pozvala je prisutne da se pridruže i u ostalim gradovima u kojima će se održati Festival, te tradicionalno na završnoj svečanosti Festivala koji će se održati na jesen.

Ovogodišnje otvorenje jubilarnog 15. Festivala Bošnjačke kulture u Istri održano je uz financijsku potporu Istarske županije, Turističke zajednica Grada Pule,  Općine Marčana i Općine Medulin.

Foto: Tihomir Geršner