Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Udrugom Stara Rijeka i okolica u spomen na žrtve zločina koji se 1992. godine dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane organiziralo je obilježavanje Dana bijele trake u Zagrebu.

U Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu obilježavanje je započelo 29. svibnja 2024. projekcijom dokumentarnog filma „Snaga duha“ autora Nihada Kreševljakovića i predstavljanjem knjige „Čovjek i fotografija – Fikret Alić, čovjek iza žice logora Trnopolje“ autorice Admire Fazlić.

Dokumentarni film „Snaga duha“ kroz svjedočenja prikazuje stradanja, ali i život preživjelih stanovnika Kozarca kod Prijedora u njihovu poslijeratnom povratku i ponovnoj gradnji kuća i njihova mjesta.

Knjiga „Čovjek i fotografija“ sjećanje je i svjedočenje Fikreta Alića koji je najprije bio zatočen u logoru Trnopolje odakle godine 1992. potječe njegova fotografija iza bodljikave žice logora, objavljena na naslovnici časopisa TIME te je on tako postao planetarno poznat.

„Ovo 102 djece ubijenih u prijedorskom kraju, i druge djece ubijene u genocidu i u ratovima, u Srebrenici, to mi je najviše žao, onih majki čija su to djeca bila. Djeca se nisu mogla braniti. Poslije svega što se događalo, od onoga drugog rata i prije, pa do ovoga u Bosni i Hercegovini, Ukrajini, sve do Gaze – govorimo neće se genocid ponoviti. I evo opet sjedimo i čekamo da nam netko to riješi umjesto da kažemo zaustavite sve te ratove“, rekao je Fikret Alić na predstavljanju knjige.

Piše: Bosiljko Domazet