Riječima iz pjesme “Zapis o zemlji” našeg velikog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara započeo je kulturno-zabavni programa povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine kojeg su organizirali Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Kastva i Općine Viškovo.

Događaju su se odazvali mnogobrojni predstavnici bošnjačkih asocijacija, predstavnici Grada Kastva i Općine Viškovo ali i predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Rijeke. Mnogobrojna publika pozdravila je visoku delegaciju Općine Travnik na čelu sa općinskim načelnikom dr. Kenanom Dautovićem. Program su uveličali još i gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac, izaslanik SABAH-a Mehmed Džekić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke dr. Mensur Ferhatović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Istarske županije Muhamed Muratagić, predstavnik Medžlisa Islamske zajednice Rijeka Dženan ef. Čaušević,  predsjednik BNZ za PGŽ Rasim Alijagić, predsjednik udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata-ogranak Rijeka Hasib Muminović, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Grada Crikvenice Denis Beganović, predsjednik bošnjačke nacionalne manjine Grada Labina Rasim Halilović, predstavnica albanske nacionalne manjine Grada Kastva Arta Thaqi te predsjednici udruga učesnika u programu Esad Čolić i Jasna Peršić.

MPZ “Sevdalije” su započeli program sa svoje tri pjesme.

U ime domaćina obratio se gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac koji je uvodno konstatirao da će za neke buduće programe morati obezbijediti neki veći prostor jer je ovaj ispunjen do posljednjeg mjesta. “Iznimno mi je drago da sam večeras ovdje, da je s nama naš dragi gost i moj budući prijatelj Kenan Dautović s delegacijom Općine Travnik. Veselim se ovom programu i s nestrpljenjem iščekujem što ćemo sve vidjeti jer dio ove priče je već odavno utkan u Grad Kastav. Vjerujem da se svi ljudi koji ovdje žive osjećaju dobro, ugodno i da ovdje mogu s ponosom pokazivati i gajiti sve svoje različitosti. To je ono što se mi kao grad trudimo, biti otvoreni prema svima i svakome ko dođe kod nas živjeti. Želimo imati otvorene ruke za svakoga ko nas posjeti i da se od nas vrati sa lijepim uspomenama. Čestitam Vijećima na njihovom radu i organizaciji, zahvaljujem Nafi na svemu što čini a mi ćemo se uvijek truditi biti dobri domaćini”, rekao je gradonačelnik Grada Kastva Matej Mostarac.

Gost iz domovine, načelnik Općine Travnik dr. Kenan Dautović je pozdravio i selamio sve prisutne.

“Mi smo danas doputovali, već smo uspjeli i nešto vidjeti ali ono što je važno jeste šta osjećamo večeras ovdje. Osjećamo jednu toplinu, jednu srdačnost i ja sam zaista sretan i zadovoljan.

Želim večeras da kažem nešto o identitetu. Danas je identitet postao vrlo važna odrednica a isto tako je i dio naših života. Identitet, kako znanstvenici kažu, ima najmanje tri dimenzije: identitetsku, sociološku i politološku.

Međutim, ono što nas zanima jeste jedna od ovih navedenih dimenzija, tko smo mi i kako se osjećamo. Ovo što vi večeras demonstrirate jeste vrhovni koncept multipolarne lojalnosti gdje nikome ne smeta da budete lojalni građani Republike Hrvatske u kojoj živite i radite, da ste pri tome Bošnjaci i da pripadate tom identitetskom krugu, te da ste u svojim ostalim ulogama. Republika Hrvatska je naša više nego prijateljska država, naš susjed sa najdužom granicom i kako to rade Bošnjaci i Hrvati u Bosni i Hercegovini ja isto tako mogu da vidim da su se ovdje Bošnjaci integrirali u društvo, da daju svoj doprinos u svim elementima i to je ono najvažnije. Politika uvijek ima određenih problema za riješiti i određenih neriješenih pitanja ali sa ovakvim odnosom ja sam sasvim siguran da mi možemo uraditi mnogo toga.

Pored toga što smo ostvarili kulturnu suradnju, mi smo danas htjeli otvoriti i novu suradnju sa gradonačelnikom Mostarcem, onu u oblasti poduzetništva, turizma i povezivanja, kako vas vezati što više za svoju domovinu, i kako otvoriti što bolje kanale suradnje.”

U kulturno-zabavnom programu prvi su se s nekoliko sevdalinki predstavili članovi mješovitog pjevačkog zbora “Sevdalije” koji djeluju pri BNZ za PGŽ pod ravnanjem prof. Maje Bolić. Poslije njih publika je uživala u koreografskim vještinama KUD-a “Đulistan” iz Labina kojim rukovodi voditeljica društva Mirela Karić.

Pjesmom o Bosni predstavila se književnica Sakiba Harčević.

KUD “Sevdah” Rijeka predstavio se s folklornom sekcijom, mješovitim pjevačkim zborom “Behar” te vokalno-instrumentalnom sekcijom “Aferim”.

U solističkom djelu nastupili su Zinajda Račić, Mujo Memić, Asima Livak i Samira Đulović.

Na kraju programa predstavila se i najmlađa folklorna sekcija “Riječki biseri” koja također djeluju u sastavu BNZ za PGŽ.

Organizatori programa su učesnicima uručili prigodne zahvalnice a u nastavku su uslijedili zakuska i još malo zabave.

Folklorna skupina “Riječki biseri” zatvorila program sa svojom novom koreografijom.


gradonačelnik grada Kastva Matej Mostarac


načelnik općine Travnik dr Kenan Dautović


Amir Vrhovac, savjetnik načelnika općine Travnik

fotografije: Nafa Delimehić

 

fotografije: Denis Beganović