U organizaciji Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjan, u subotu 06.08.2022. godine održan je Festival Bošnjačke kulture u Vodnjan, točnije u Galižani pritoresknom istaskom mjestu nadomak Vodnjana. Ovakva vrsta susreta, druženja Bošnjaka održava se drugu godinu za redom na području Galižane, a posjetitelji nisu skrivali oduševnje programom i gostima koji su nastupali u programu. Program se održao na otvorenom kako bi se svi osjećali dobrodošli istaknula je voditeljica programa Isabela Muflizović.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Vodnjan zahvalio se prisutnima na dolasku, te naglasio potrebu održavanja ovakvih programskih sadržaja, kako se običaji i tradicija ne bi zaboravila te naglasio obvezu prenošenja običaja i tradicije na mlađe naraštaje. Zahvalio se i Izvršnom odboru NZBV koji su svojim nesebičnim radom pomogli da se ovaj program održi upravo u njihovm mjestu. Zahvalu je uputio i Savjetu za nacionalne manjine RH i Gradu Vodnjanu koji su prepoznali napore i njihov rad u očuvanju bošnjačke kulture.

Prisutnima se obratio i predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre (NZBI) Senad Pršić te je naglasio da je NZBI pružala i da će uvijek pružati podršku na očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine kroz programske sadržaje.

Inače, Nacionalna zajednica Bošnjaka Vodnjan djeluje već petnanest godina, a u proteklih par godina njhovi programski sadržaji postali su prepoznatljivi i izvan Vodnjana.

Raskoš narodnih nošnji, te bogastvno narodnih igara i plesova predstavili su KUD „Đulistan“ iz Labina i KUD „Kršanski ljiljani“ iz Kršana.

KUD Đulistan (u prijevodu vrt s ružama) osnovan je 2013 godine, okuplja članove svih dobnih skupina. Kroz tradicionalne igre i plesove čuvaju naše običaje i tradiciju od zaborava, a okupljanjem mladih osiguravaju čuvanje tradicije i budućnosti.  Od osnutka do danas mogu se pohvaliti nastupima po Hrvatskoj , BiH, Sloveniji i Makedoniji i Češkoj. Predsjednica KUD je Mirela Karić, dok je Ervada Hevešević voditeljica KUDa Ervada Hevešević. Ostvarili su suradnju sa priznatim i cijenjenim Umjetničkim rukovodiocem i koreografom ansambla igara i pjesama na Akademskom kulturnom centru Univerziteta u Sarajevu Rifetom Kulićem Fikan.

KUD Kršanski ljiljani njeguju folklornu tradiciju Bošnjaka već dugi niz godina, a počeci sežu od 2010. godine kada je društvo i osnovano. Od tada je kroz društvo prošlo puno igrača i članova. Mogu se pohvaliti nastupima u Istri, diljem Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Makedonije a jedan od najznačajnijih nastupa ostvaren je 2019 godine na Internacionalnom festivalu folklora u Pragu. Predsjednik društva je Esad Čolić, a voditeljica Ervada Hevešević. Stručni suradnik je koregraf Rifet Kulić Fikan iz Sarajeva. Društvo se predstavilo sa Spletom bošnjačkih igara.

U drugom dijelu programa nastupio je bend koji su izvedbama sevdalinki i bosanskih narodnih pjesama oduševili preko 500 prisutnih sugrađana. Po reakcijama mnogobrojnih prisutnih ova ljetna večer bila je večer za međusobno bolje povezivanje i uvažavanje sa željom da se ovakve programske aktivnosti češće održavaju.

Program je sufinanciran sredstvima Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Vodnjana.

foto: Mirela Čaušević